expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 3 kwietnia 2014

Babka marchewkowo-pomarańczowa

Babka marchewkowo-pomarańczowa z migdałami. Mocno wilgotna, pachnąca skórką pomarańczową i z wyraźnie wyczuwalnymi migdałami. Bardzo nam smakowała, piekłam ją już dwa razy i na pewno jeszcze upiekę. Jeśli użyjecie mielonych migdałów, babka będzie cudownie pomarańczowa, jeśli ich nie obierzecie, będzie miała taki kolor jak moja :)
Przepis znalazłam na blogu Majki - Kalejdoskop kulinarny
Zapraszam :)


Składniki: 
forma o pojemności 1,2 litra
  • 1 pomarańcza  
  • 200 g obranej marchewki
  • 3 jajka
  • 150 g cukru
  • 100 g maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g mielonych migdałów
  • 1 szczypta soli
  • kasza manna do wysypania formy
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka z pomarańczy do dekoracji
Pomarańczę sparzyć, osuszyć, zetrzeć skórkę. Wycisnąć sok i odmierzyć 100 ml.  Marchew zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. 
Żółtka utrzeć z cukrem na kremowa masę. Make wymieszać z proszkiem do pieczenia, i stale ucierając, dodać do masy jajecznej. Wlać sok z pomarańczy, dodać marchewkę, wsypać mielone migdały i skórkę pomarańczową, dokładnie wymieszać.
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto wlać do formy na babkę wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną. 

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni i piec 40-50 minut, do suchego patyczka. Przestudzić w formie, po czym ciasto wyjąć na kratkę, całkowicie ostudzone obsypać cukrem pudrem i udekorować skórką pomarańczową. 
Smacznego :) 


23 komentarze:

  1. Marchew i pomarańcza muszą fajnie razem smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Sliczna babeczka :) Strasznie sie ciesze, ze Wam smakowala :)

    Pozdrawiam cieplo.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smakowała smakowała :) pozdrawiam !

      Usuń
  3. Widzę, że sezon na babki w pełni:) Lubię połączenie marchewki z pomarańczą więc pewnie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie z sokiem z pomarańczy czy cytryn zawsze wychodzi zakalec ,szkoda,bo piękna babeczka.

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasto marchewkowe, ta baba też na pewno przypadłaby mi do gustu :))

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze robię piaskową, może wtym roku to zmieniei zaserwuję taką na święta?
    Pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny babkowy czas nam nastał:-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Boska! Muszę taką babę zrobić na Święta :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudna baba idealny zastępca drożdżowej tradycyjnej baby wielkanocnej. Chętnie zamienię w tym roku tradycję na rzecz takiej urodziwej nowości :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale wyrosła! Wow.. Dla mnie bomba, fanem babek nie jestem, ale ta? Cuuudo !

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie się upiekła :-) mniam, mniam :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ta pomarańcza robi chyba świetną robotę;) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo mi się podoba!!! :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU