expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 18 lutego 2015

Smażony ser czeski z tatarską omacką



Smażony ser to chyba najczęściej kojarzone danie z kuchnią czeską. Tradycyjnie podawane z tatarską omacką i frytkami. U mnie ser podany jedynie na sałacie. Uwierzcie mi, po zjedzeniu takiej porcji, żadna frytka już Wam się nie zmieści :) Tatarskiej omacki nie pomijajcie, z nią ser smakuje doskonale. Zapraszam!


Składniki na 2 porcje:



  • 300 g mozzarelli
  • 3 jajka
  • bułka tarta
  • mąka pszenna
  • sól morska, pieprz świeżo mielony
  • olej do smażenia

Mozzarellę przekroić wzdłuż, tworząc dwa prostokątne plastry. Jajka lekko rozkłócić, doprawić solą i pieprzem.

Porcję sera obtoczyć w jajku, następnie bardzo dokładnie w mące, ponownie w jajku i w bułce tartej. Panierka musi być szczelna, dlatego należy wykonać to delikatnie i bardzo starannie.

Na patelni rozgrzać olej. Smażyć na gorącym oleju, po 2-3 minuty z każdej strony. Aż panierka zrumieni się na złoto. Osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.


Tatarska omacka:



  • 3 kopiaste łyżki majonezu
  • 3 kopiaste łyżki gęstego jogurtu naturalnego
  • łyżeczka musztardy
  • 2 ząbki czosnku
  • mała cebula
  • 2 ogórki korniszone
  • sól morska, pieprz świeżo mielony – do smaku

Majonez połączyć z jogurtem i musztardą. Ogórek i cebulę pokroić w kosteczkę. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Wszystko połączyć, doprawić do smaku solą i pieprzem. Schłodzić w lodówce 30 minut.  


Do podania: 


  • sałata
  • pomidorki koktajlowe
  • czerwona cebula
  • łyżka oliwy
  • szczypta soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu


Na talerzach ułożyć po kilka liści sałaty, umyte i przekrojone na pół pomidorki. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, obsypać sałatę. Skropić oliwą z oliwek. 
Na sałacie ułożyć usmażony, gorący ser. Podawać z tatarską omacką.
Smacznego :) 



26 komentarzy:

  1. Fantastyczne danie! Mój facet uwielbia smażony ser - muszę mu zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ten ser musi wspaniale się ciągnąć! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie próbowałam ,ale ciekawi mnie bardzo.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajny ten ser :) Super pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przy takiej ilości sera o frytkach się nie myśli.Świetny dodatek w postaci sosu i zieleninki:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię, choć z czeskiej kuchni częściej wybieram knedliki w sosie mięsnym i do tego surówka z kapusty białej z buraczkami. Jak dobrze mieszkać na pograniczu czeskim ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Lubię smażone sery, zwłaszcza w różnych dziwnych panierkach ;) Twój wygląda bardzo smakowicie!

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam i z wielką chęcią bym zjadła, choć to bomba kaloryczna jakich mało ;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. ser smażony już jadłam, ale ta omacka brzmi przepysznie dlatego chętnie przygotuję w/g Twojego przepisu:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Kilka dni temu oglądałam program z Makłowiczem, robił ten ser, ale tak fajnie mu nie wyszedł jak Tobie , Łucjo.

    OdpowiedzUsuń
  11. Jakbyś zrobiła jeszcze zdjęcie w przekroju, jak ten ser się tak cudownie ciągnie to w ogóle byłabym w niebie<3

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam to danie! Pięknie je podałaś :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Smažený sýr, to dla mnie smak dzieciństwa, kiedy to z rodzicami niemal co weekend wybierałem się w czeskie góry i po zdobyciu szczytu świętowaliśmy zawsze porcją takiego pysznego sera. Mmmm.... Aż chyba zrobię w ten weekend, bo nie jadłem ładnych kilka lat! :P

    OdpowiedzUsuń
  14. ulala.. ale daaaanie :) ciężkie, aczkolwiek pewnie bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Ojj, nie pogardziłabym takim obiadem! Pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  16. O kurczę, no faktycznie po takiej porcji pysznego ciepłego sera już nic, więcej byśmy nie zmieściły :D
    Ewentualnie trochę sałatki na oczyszczenie podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Mniam pyszności. Zjadłabym z chęcią takie danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. Yummmy!
    Bardzo lubię , a moja Córka przepadała kiedyś za tym daniem.
    Przywieźliśmy je do naszej kuchni ze Słowacji, gdzie często spedzaliśmy wakacje.

    OdpowiedzUsuń
  19. ach jak on się musi ciągnąć!

    OdpowiedzUsuń
  20. Cudowności :D Na pewno smakował obłędnie :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Bardzo apetyczne i kuszące danie, pozdrawiamy

    OdpowiedzUsuń
  22. Narobiłaś mi na niego ochoty! Pamiętam jak pierwszy raz jadłam smażony ser w Czechach i ten smak był rewelacyjny! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Czeska klasyka w najlepszym wydaniu! Uwielbiam smażony ser! I te twoje apetyczne zdjęcia... Już chyba wiem, co zrobię na obiad :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU