expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 5 lutego 2015

Zupa gulaszowa

Pożywna i rozgrzewająca zupa gulaszowa.  Pełna smacznego mięsa, warzyw i aromatycznych, rozgrzewających przypraw. Podana z chlebem nasyci każdego. 
U nas w domu gotowana od kiedy pamiętam. Zawsze wtedy, gdy trzeba nakarmić większą ilość osób :) Zapraszam!

Jednocześnie przypominam o trwającym na Facebooku wydarzeniu. Czekam na Wasze zupy :) 



Składniki:
  • 1 kg wołowiny
  • 1/2 kg pieczarek
  • 4 czerwone papryki
  • 3 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • marchewka
  • pietruszka
  • 1/2 selera
  • bulion lub woda
  • 3 liście laurowe
  • 5 ziarenek ziela angielskiego
  • 5 ziarenek czarnego pieprzu
  • 1 łyżka majeranku
  • 1/2 łyżeczki kminku
  • sól, pieprz mielony, mielona słodka i ostra papryka, gałka muszkatołowa,
  • 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego
  • łyżka mąki
  • 5 ogórków korniszonych
  • olej lub smalec do smażenia
Mięso umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Natrzeć solą, pieprzem, mieloną słodką, ostrą papryką i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Wstawić na noc do lodówki. 
Cebule pokroić w kostkę, zeszklić na oleju lub smalcu. Dodać mięso i smażyć je, aż lekko się zarumieni. Przełożyć do garnka i zalać bulionem/wodą tak by przykryła mięso. Wrzucić liście laurowe, majeranek, kminek oraz ziarenka ziela angielskiego i pieprzu. Do zupy przełożyć marchewkę, pietruszkę i seler pokrojone w słupki. Przykryć i gotować na małym ogniu. 

Paprykę nasmarować olejem i podpiec w piekarniku w temperaturze 200 stopni, aż skórka się podpiecze. Upieczone zawinąć na 15 minut w folię aluminiową, po czym zdjąć z nich skórkę. Pokroić w paski i dodać do zupy. 
Pieczarki obrać, pokroić w grubą kostkę. Na suchej patelni podgrzewać chwilę, aż woda odparuje. Dołożyć do zupy. Gdy warzywa i mięso będą miękkie dodać koncentrat pomidorowy.
Zagęścić zupę łyżką mąki rozmieszaną w połowie szklanki zimnej wody. 
Doprawić potrawę do smaku gałką, solą, pieprzem, sporą ilością ostrej mielonej papryki. Zupa powinna być pikantna.
Na sam koniec wrzucić pokrojone w kostkę ogórki korniszone. 
Podawać z pieczywem. 
Smacznego :) 


Gotując zupę wspomagałam się przepisem znalezionym na blogu Przepisy Aleksandry!

17 komentarzy:

  1. Pyszna zupka :-) już mi smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdecydowanie rozgrzewająca, zdecydowanie pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. gulaszową uwielbiam- to pyszna zupa, która mocno nas rozgrzewa i syci:)
    idealna na zimę:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealnie rozgrzewająca!! Podoba mi się;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam! Niezwykle pożywna i cudownie rozgrzewająca :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Gotuję często zupę gulaszową z innymi składnikami, Twoja propozycja też smacznie się zapowiada.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dawno już takiej nie jadłyśmy. Pewnie dlatego, że nie jesteśmy fankami gulaszów.
    Jednak wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Smakowita i pożywna! Do tego mocno rozgrzewa... Coś pysznego!

    OdpowiedzUsuń
  9. Idealny pomysł na rozgrzanie w taką pogodę :-) mlask, mlask :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. jedna z moich ulubionych zup :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jestem wielką fanką takich zup gulaszowych :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie robiłam zupę do Twojej akcji:-) A gulaszowa pyszna i pożywna:-) Kiedyś mi poradzono wlać do gulaszowej całą wodę z papryki konserwowej. Spróbuj kiedyś, naprawdę zmienia smak na plus:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Marzenko za radę, na pewno skorzystam :)

      Usuń
  13. W sezonie zimowym na rozgrzanie idealną zupka. Dawno nie jadłam, z chlebkiem tak jak piszesz pycha.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU