expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 6 lutego 2015

Ciasto marchewkowo-migdałowe, z kokosem

Obok tego ciasta nie można przejść obojętnie. Kusi już samym kolorem - soczyście pomarańczowym. Pachnie słodko i kokosowo. Wilgotne i zwarte, jednocześnie pozostaje lekkie i delikatne. Zapraszam wszystkich wielbicieli ciast marchewkowych :)

Składniki:
forma o średnicy 23 cm
  • 5 jaj
  • skórka z cytryny
  • 250 g cukru pudru
  • 350 g drobno startej marchewki
  • 125 g mielonych blanszowanych migdałów
  • 100 g wiórków kokosowych
  • 115 g mąki pszennej
  • czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier puder do oprószenia
Białka oddzielić od żółtek. 
Żółtka utrzeć  z cukrem pudrem na jasną puszystą masę (ok. 5 minut). Wsypać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Następnie migdały, kokos, skórkę cytrynową i marchewkę. Dokładnie połączyć składniki. Białka ubić i delikatnie wmieszać w ciasto. Gotowe wylać do wyłożonej papierem do pieczenia tostownicy. 
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, 40-50 minut. Do suchego patyczka. 
Ostudzone ciasto oprószyć cukrem pudrem. 
Smacznego :) 



25 komentarzy:

  1. Mmm, mnie już dłużej przekonywać nie musisz :) Wygląda bajecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Może być bardzo ciekawe i fajne w smaku :) Genialny ma kolor!

    OdpowiedzUsuń
  3. Ach rozpływam się jak na nie patrzę!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale fajne ciacho :-) świetny pomysł i z chęcią go wypróbuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. kocham ciasto marchewkowe (i moi współlokatorzy też :D ) za smak i ten piękny, słoneczny kolor.

    OdpowiedzUsuń
  6. I ten kolor! Pięknie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  7. Super połączenie smaków, porywam kawałeczek.

    OdpowiedzUsuń
  8. Czy zamiast mąki pszennej można użyć np. jaglanej, kokosowej bądź gryczanej?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę że powinno się udać i warto spróbować! Jeśli możesz to poinformuj mnie o efektach :)

      Usuń
  9. Uwielbiam kokosowego marchwiaka! Właśnie parzę kawę, wiec porywam kawałek ;D

    OdpowiedzUsuń
  10. Nie dość, że z marchewką to jeszcze z naszym ulubionym kokosem :)
    Sam kolor już jest urzekający!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ale pyszności w jednym cieście.

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda wspaniale! Chętnie poczęstowałabym się! Marchewkowe = moje ulubione! :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Wspaniałe ciasto, pełnia smaku no i ten fantastyczny kolor! :)

    OdpowiedzUsuń
  14. cudowny smak, cudowny kolor, nic tylko się rozkoszować :)
    http://foodmania-przepisy.blogspot.com/2015/02/konkurs-walentynkowy.html

    OdpowiedzUsuń
  15. marchewkowego dawno nie robiłam .... Twoje wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  16. Mój ulubiony kolor, ciepły jak słońce w pełni lata, nawet nie trzeba przekonywać,że ciasto wyśmienite, zdjęcia wystarczą.

    OdpowiedzUsuń
  17. Łucja podeślij kawałek bo jeszcze nie jadłam takiego ciacha. A wygląda pysznie. Fajny kolorek i do tego zdrowe ciacho z marchewką.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU