expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 10 października 2014

Tort ul z pszczółkami

Torcik przygotowałam na piąte urodziny córki. 
Mocno czekoladowy - z tego przepisu - przełożony bitą śmietaną i mascarpone. Dekorowany masą cukrową i lukrem.
Mimo że wyszedł bardzo wysoki, bez problemu dało się go kroić, nawet na małe porcje. 
Dekoracja jest pracochłonna, dlatego polecam pszczółki zrobić nawet kilka dni wcześniej. 

Tort upiekłam w 3 formach o wymiarach 18, 20, 23 cm.

Składniki na ciasto czekoladowe:
  • 4 jajka
  • 200 ml mleka
  • 170 ml oleju słonecznikowego EKO
  • 1,5 szklanki cukru
  • 200 g mąki pszennej
  • 80 g kakao
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
Dno formy o średnicy 20 cm wyścielić papierem do pieczenia.

W jednej miseczce roztrzepać jajka, dodać mleko, olej i cukier wymieszać do połączenia.
Do drugiej miseczki przesiać mąkę, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia. Przesypać do mokrych składników i wymieszać. Ciasto przelać do formy. Piec w temperaturze 170 stopni ok. 60 minut, do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika, wystudzić.

Przeciąć wzdłuż tworząc dwa blaty.

Następnie z podanych składników przygotować ciasto jeszcze raz i rozlać do tortownic o wymiarach 18 i 23 cm. Piec ok 40 minut - do suchego patyczka.

Upieczone i ostudzone ciasta złożyć razem i okroić według potrzeby. Z niepotrzebnych kawałków ciasta można przygotować cake pops :)


Składniki na krem śmietanowy:
  • 200 g śmietanki 30 %
  • 350 g serka mascarpone
  • 3 łyżki cukru pudru
Kremówkę ubić, pod koniec dodając cukier puder. Chwilę ubijać, dodać mascarpone i zmiksować do połączenia składników. 
Gotową masą przełożyć tort. Wstawić do lodówki na ok. 2 godziny. 




W tym czasie przygotować masę maślaną, którą posmarujemy cały tort, tak by masa cukrowa trzymała się tortu, jednocześnie nie dotykając do masy śmietanowej.

Składniki na masę maślaną:
  • 200 g miękkiego masła
  • ok. 2 szklanki cukru pudru 
  • 1 łyżka mleka
Masło utrzeć na puszystą masę, następnie stopniowo dodawać cukier puder i łyżkę mleka. 

Masą maślaną obłożyć dokłądnie cały tort. Schłodzić w lodówce, by masa stężała a tort był stabilny przy dekorowaniu.

Następnie udekorować masą cukrową. 
Ciemniejsze paski namalowałam pędzelkiem zabarwionym na pomarańczowo lukrem królewskim. 

Pszczółki i wszystkie dekoracje przykleiłam bardzo gęstym lukrem królewskim. 

Składniki na lukier królewski:
  • 1 białko
  • ok. 250 g cukru pudru przesianego przez gęste sitko
  • łyżeczka soku z cytryny 

Białko delikatnie rozbić widelcem, wlać sok z cytryny i dodawać stopniowo przesiany cukier puder. Cały czas ucierać widelcem. Ilość cukru pudru będzie uzależniona od jego wilgotności i wielkości białka.
 
Odrobinę lukru odłożyć i zabarwić na pomarańczowo. Namalować pędzelkiem paski na ulu. 

Do pozostałego dosypać jeszcze cukru pudru by uzyskać gęstą masę, konsystencją przypominającą klej. 
Przyklejając pszczółki trzeba je chwilę przytrzymać i poczekać aż lukier zastygnie. 




Inspiracja: Kasia.in

36 komentarzy:

  1. Przepiękny! Aż dech zapiera, podziwiam i gratuluję zdolności :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale śliczny. Jestem pod ogromnym wrażeniem twojego talentu. Brawo :-) torcik jest cudny :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Cudo!
    Szczęśliwego dzieciństwa dla Córeczki.

    OdpowiedzUsuń
  4. wygląda perfekcyjnie! jak z najlepszej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. No kochana prawdziwe mistrzostwo! Piękny!!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale jest śliczny! Córa pewnie zadowolona z takiego tortu :) Widać, że pracy musiałaś włożyć sporo, ale efekt jest powalający:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ale się napracowałaś, ale dla takiego efektu warto było:-) Mistrzostwo!!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyjść z zachwytu nie mogę:)piękny tort:) Wszystkiego najlepszego dla Pięciolatki!!!

    OdpowiedzUsuń
  9. Przeuroczy! Na pewno Twoja coreczka byla zachwycona! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. cudny ;))) naprawde idealny wrecz. sto lat dla malej solenizantki.

    OdpowiedzUsuń
  11. córcia musiała być zachwycona, tort jest cudny!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. Nie da się nie uśmiechnąć na jego widok ,przepiękny!.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ja też taki tort chcę, jest taki pozytywny i radosny :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Cieszę się, że zainspirowałam Cię do zrobienia pszczółkowego tortu :) Gratuluję :) prawie identyczny aż zgłupiałam jak zobaczyłam go na durszlaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu Twój tort był śliczny i dlatego chciałam zrobić taki dla swoich dzieci :)

      Usuń
  15. Jest przepiękny! Sama bym chciała taki dostać!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłabym taki torcik dla Ciebie z przyjemnością :)

      Usuń
  16. Pięknie dziękuję za wszystkie przemiłe komentarze :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Łucjo-wyczarowałaś arcydzieło :) Tort jest niesamowity, pszczółki piękne. Wszystkiego najlepszego dla Twojej córci, pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
  18. Mistrzostwo świata!!! Ul i pszczółki jak prawdziwe :)) Torcik piękny i pyszny, córcia pewnie była zachwycona.....niech rośnie zdrowo :) pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  19. Fenomenalny! Zdecydowanie robi wrażenie, nie tylko na dzieciach :)

    OdpowiedzUsuń
  20. robi przeogromne wrażenie!!! przepiękny

    OdpowiedzUsuń
  21. córka musiała być w 7 niebie!
    Wow.. dla mnie dzieło sztuki ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Twoja niunia na pewno była zachwycona! :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Istne czary -rodem z bajek

    OdpowiedzUsuń
  24. Jaki piękny torcik, córka była zachwycona na pewno. Pszczółki wyglądają jak żywe :-)

    OdpowiedzUsuń
  25. Torcik wygląda wspaniale! Najlepszego dla córki :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU