expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 14 października 2014

Sernikotoffi z malinami

Ser z malinami na spodzie toffi :) Muszę się przyznać, że w weekend zjedliśmy dwie blaszki tych pyszności. 
Nie polecam używać twarogu z wiaderka. Zrobiłam tak przy pierwszym podejściu i wówczas masa toffi wypłynęła mi na górę, a ser z malinami ukrył się w środku. Ciasto nie straciło na smaku, ale nie wyglądało tak pięknie. 
Drugie upiekłam już z prawdziwym twarogiem i wyszło tak jak powinno być :) Zapraszam!
Przepis z książki Elizy Mórawskiej, White Plate.



Składniki na warstwę toffi:
  • 250 g masy krówkowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 3 jajka
  • 60 g mąki pszennej - u mnie 100 g
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Formę o wymiarach 26x26 cm wyłożyć papierem do pieczenia. 
Masło utrzeć, stale miksując dodawać po jednym jajku. Następnie łyżka po łyżce masę krówkową i mąkę z proszkiem do pieczenia. 
Gotową masę wyłożyć do formy, wyrównać.


Składniki na warstwę serową:
  • 400 g twarogu półtłustego
  • 180 g cukru
  • 1 jajko
  • kopiasta łyżka mąki pszennej
  • ok. 150 g malin
Twaróg utrzeć z cukrem. Dodać jajko i mąkę, zmiksować. Masę serową delikatnie wyłożyć na masę toffi. Następnie wyłożyć maliny. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 170 stopni - 45 minut. Studzić w uchylonym piekarniku. 
Przechowywać w lodówce. 
Smacznego :)

21 komentarzy:

  1. Absolutnie wspaniały, muszę go koniecznie zrobić, bo wygląda przepysznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejny świetny przepis do wypróbowania:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam jak to pysznie wygląda. Bardzo ciekawy przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda cudnie, kurcze ja jestem uzależniona od masy krówkowej...Chyba nie powinnam tu dzisiaj wchodzić;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapisuję przepis, bo chyba się zakochałam! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. O mamo, chcę natychmiast! Wygląda pięknie!!

    OdpowiedzUsuń
  7. O, mamo wygląda wręcz obłędnie! Kusisz! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tofii uwielbiam, moja smaki z dzieciństwa. Jadłam na potęgę paczkami i pełnymi garściami. Serniczek wersja dla mnie. Dobrze że daleko mieszkam bo pół blachy by poszło ha ha

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, wszystko co z malinami mogłabym jeść ciągle :) Świetne ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  10. Robiłam to ciasto - było całkiem smaczne, ale nie pobiło mojego ulubionego sernikobrownie :) I ja robiłam z serem z wiaderka i wszystko wyszło w porządku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nam bardzo smakowało i chętnie do przepisu wrócę :)

      Usuń
  11. nie jadłam, ale już zapisuje do listy "koniecznie do zrobienia" buziaki

    OdpowiedzUsuń
  12. Superaśne ,z toffi ,nie jadłam .

    OdpowiedzUsuń
  13. A Łucja, jak zwykle, szaleje ze słodkimi cudami :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wow! To mi się bardzo podoba! Lubię serniki, wszelakie, a u mnie wkrótce również sernik i też z ...toffi, ale tylko dla podkręcenia smaku.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda absolutnie genialnie, musiało smakować bosko :)

    OdpowiedzUsuń
  16. o kuuurkaaaaa <3 jak to wygląda! jakie to ciasto musi być pyszne.. chce, chceeee! <3

    OdpowiedzUsuń
  17. Już po tytule posta nabrałam ochoty na kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  18. dostałam ślinotoku!!!!! obłędne ciacho

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU