expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

Chleb ziołowy z płatkami owsianymi


Przyszedł kwiecień i czas było się spotkać w co miesięcznej piekarni prowadzonej przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami. Wspólnie z innymi blogerami upiekliśmy pszenny chlebek z płatkami owsianymi i bukietem aromatycznych przypraw. Zmodyfikowałam nieco przepis i zmniejszyłam ilość dodanych ziół. Dodałam więcej czarnuszki i mielony kminek, które szczególnie uwielbiam w domowych wypiekach. Myślę, że można tu dowolnie eksperymentować i dodawać przyprawy i zioła takie jakie lubimy.
Chlebek wyszedł smaczny, o sprężystym miękiszu. Przepis jest prosty i nie wymagający szczególnej uwagi, ani czasu. 
Z przyjemnością będę wypiek powtarzać.
Przepis Kasi z bloga Smaki i aromaty.


Składniki na zaczyn:
  • 80 g mąki pszennej chlebowej
  • 20 g świeżych drożdży
  • 1 łyżeczka cukru
  • 125 ml ciepłej wody
Składniki zaczynu połączyć w miseczce. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 minut.

Zioła:
  • 1 łyżeczka kminku mielonego
  • 1 łyżeczka suszonego koperku
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • 2 łyżeczki czarnuszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 125 ml ciepłej wody
Wszystko połączyć i odstawić na 15 minut.

Składniki na ciasto właściwe:
  • zaczyn
  • mieszanka ziołowa
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 100 g aktywnego zakwasu żytniego*
  • 65 g płatków owsianych
  • 125 ml ciepłej wody
Składniki połączyć i wyrobić jednolite, dość lużne ciasto. Formę na chleb wysmarować olejem i wysypać płatkami owsianymi. Ciasto przełożyć i wyrównać mokrą ręką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1- 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 50-60 minut. Pod koniec pieczenia można chleb wyjąć z formy i dopiec na kratce ( zawsze tak robię).
Upieczony chleb pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Smacznego :)
* Jeśli nie mamy zakwasu, można go zastąpić 30 g świeżych drożdży + 180 ml wody.

Razem ze mną chleb upiekli:

Akacjowy blog Apetyt na smaka Bochen chleba Codziennik kuchenny Dom z mozaikami Fabryka kuliarnych inspiracji Grahamka, weka i kajzerka Konwalie w kuchni Kulinarna Maniusia Kuchnia Gucia Kuchennymi drzwiami Leśny Zakątek Moje kucharzenie Moje małe czarowanie nie-ład mAlutki Nie tylko na słodko Ogrody Babilonu Przepisy na domowy ser i chleb Smaki i Aromaty Smakowity chleb Stare gary W mojej kuchni W poszukiwaniu slowlife Zacisze kuchenne


23 komentarze:

  1. A tak na marginesie to czy w zaczynie nie powinno być drożdży/zakwasu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Aguś masz rację, już poprawiłam :) Dzięki za czujność!

      Usuń
  2. Piękny bochen! Dziękuję za kolejny wspólny wypiek. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uroczy i profesjonalnie upieczony!
    Dziękuję Łucjo, że poświęciłaś swój czas na wspólne pieczenie.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie wyszedł i też myślę, że z dodatkami można improwizować :)pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniały bochenek kochana :-) dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. wspaniale wyrósł Ci ten bochen :) zioła tylko musiały podkreślić jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękny chlebek. Dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie Ci się upiekł:-) U mnie mówili, że za mało słony jest.

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo efektowny chlebek. Dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam
    Renata

    OdpowiedzUsuń
  10. Piękny chlebek. Też lubię kminek i czarnuszkę w chlebie, następnym razem pokombinuję z ziołami. Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń
  11. Fajnie było razem piec, pięknie Ci się upikł, dziękuję i pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  12. Dziękuję za wspólne wypiekanie a chlebek cudowny Ci się upiekł :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Dziękuję za wspólne wypiekanie a chlebek piękny Ci się upiekł :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bochenek pierwsza klasa a zapach czarnuszki aż wydobywa się z ekranu :)
    Do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wspaniale upieczony!
    Dziękuję za kwietniowy wspólny czas!

    OdpowiedzUsuń
  16. Łucjo-Twój chleb to bardzo dorodny wypiek :) pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  17. Smakowicie wygląda, dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Cudownie aromatyczny :)
    Nie ma jak domowy chlebek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU