Przyszedł kwiecień i czas było się spotkać w co miesięcznej piekarni prowadzonej przez Amber z bloga Kuchennymi drzwiami. Wspólnie z innymi blogerami upiekliśmy pszenny chlebek z płatkami owsianymi i bukietem aromatycznych przypraw. Zmodyfikowałam nieco przepis i zmniejszyłam ilość dodanych ziół. Dodałam więcej czarnuszki i mielony kminek, które szczególnie uwielbiam w domowych wypiekach. Myślę, że można tu dowolnie eksperymentować i dodawać przyprawy i zioła takie jakie lubimy.
Chlebek wyszedł smaczny, o sprężystym miękiszu. Przepis jest prosty i nie wymagający szczególnej uwagi, ani czasu.
Z przyjemnością będę wypiek powtarzać.
Z przyjemnością będę wypiek powtarzać.
Przepis Kasi z bloga Smaki i aromaty.
Składniki na zaczyn:
- 80 g mąki pszennej chlebowej
- 20 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 125 ml ciepłej wody
Składniki zaczynu połączyć w miseczce. Przykryć folią spożywczą i odstawić na 15 minut.
Zioła:
- 1 łyżeczka kminku mielonego
- 1 łyżeczka suszonego koperku
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- 2 łyżeczki czarnuszki
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka pieprzu ziołowego
- 125 ml ciepłej wody
Wszystko połączyć i odstawić na 15 minut.
Składniki na ciasto właściwe:
- zaczyn
- mieszanka ziołowa
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 100 g aktywnego zakwasu żytniego*
- 65 g płatków owsianych
- 125 ml ciepłej wody
Składniki połączyć i wyrobić jednolite, dość lużne ciasto. Formę na chleb wysmarować olejem i wysypać płatkami owsianymi. Ciasto przełożyć i wyrównać mokrą ręką. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1- 1,5 godziny, do podwojenia objętości.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 50-60 minut. Pod koniec pieczenia można chleb wyjąć z formy i dopiec na kratce ( zawsze tak robię).
Upieczony chleb pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Smacznego :)
* Jeśli nie mamy zakwasu, można go zastąpić 30 g świeżych drożdży + 180 ml wody.
Razem ze mną chleb upiekli:
Akacjowy blog
Apetyt na smaka
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Dom z mozaikami
Fabryka kuliarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Konwalie w kuchni
Kulinarna Maniusia
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje kucharzenie
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Przepisy na domowy ser i chleb
Smaki i Aromaty
Smakowity chleb
Stare gary
W mojej kuchni
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
Ale pachnie:)
OdpowiedzUsuńA tak na marginesie to czy w zaczynie nie powinno być drożdży/zakwasu?
OdpowiedzUsuńAguś masz rację, już poprawiłam :) Dzięki za czujność!
UsuńPiękny bochen! Dziękuję za kolejny wspólny wypiek. :)
OdpowiedzUsuńUroczy i profesjonalnie upieczony!
OdpowiedzUsuńDziękuję Łucjo, że poświęciłaś swój czas na wspólne pieczenie.
Pięknie wyszedł i też myślę, że z dodatkami można improwizować :)pozdrawiam
OdpowiedzUsuńWspaniały bochenek kochana :-) dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńwspaniale wyrósł Ci ten bochen :) zioła tylko musiały podkreślić jego smak :)
OdpowiedzUsuńPiękny chlebek. Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńPięknie Ci się upiekł:-) U mnie mówili, że za mało słony jest.
OdpowiedzUsuńBardzo efektowny chlebek. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Renata
Piękny chlebek. Też lubię kminek i czarnuszkę w chlebie, następnym razem pokombinuję z ziołami. Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuńFajnie było razem piec, pięknie Ci się upikł, dziękuję i pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie a chlebek cudowny Ci się upiekł :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie a chlebek piękny Ci się upiekł :-)
OdpowiedzUsuńJaki wspaniały! :)
OdpowiedzUsuńPiękny chleb wyszedł. :)
OdpowiedzUsuńPięknie wypieczony!
OdpowiedzUsuńBochenek pierwsza klasa a zapach czarnuszki aż wydobywa się z ekranu :)
OdpowiedzUsuńDo kolejnego wspólnego pieczenia.
Wspaniale upieczony!
OdpowiedzUsuńDziękuję za kwietniowy wspólny czas!
Łucjo-Twój chleb to bardzo dorodny wypiek :) pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda, dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńCudownie aromatyczny :)
OdpowiedzUsuńNie ma jak domowy chlebek :)