expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 13 kwietnia 2016

Pasztet drobiowy z ciecierzycą



Przepadam za pasztetami i wszelkiego rodzaju smarowidłami do chleba. W miarę możliwości staram się przygotowywać je jak najczęściej. Wykorzystując to, co akurat mam pod ręką tworzę kolejne kompozycje smakowe. Jedne zapiekam, inne przyrządzane z gotowych produktów po prostu miksuję i smaruję. 
Dziś zapraszam na pasztet z mięsa drobiowego z dodatkiem prażonych ziaren słonecznika, ciecierzycy i suszonych pomidorów. Lekki, o zwartej konsystencji pozwalającej z łatwością ukroić poszczególne porcje. 
Polecam :)

Składniki

  • 300 g gotowanego mięsa z kury
  • 500 g ugotowanej ciecierzycy
  • 100 g ziaren słonecznika
  • 100 g suszonych pomidorów w oleju
  • 50 ml oliwy z pomidorów
  • 4 ząbki czosnku
  • 50 g płatków jaglanych (+100 ml wrzątku)
  • 2 jajka
  • sól morska, świeżo mielony pieprz, ostra papryka, gałka muszkatołowa


Pomidory pokroić w cienkie paseczki ( kilka odłożyć do dekoracji). Słonecznik uprażyć na suchej patelni. Czosnek przecisnąć przez praskę. Płatki jaglane zalać wrzątkiem i ostudzić.
Mięso z kury, ciecierzycę, słonecznik, pomidory i czosnek zmielić dwukrotnie w maszynce do mięsa. Doprawić do smaku solą, pieprzem, mieloną papryką, gałką muszkatołową. Dodać rozkłócone jajka i dokładnie połączyć.
Gotową mieszankę przełożyć do naczynia długiej keksówki, na wierzchu ułożyć kilka plasterków suszonych pomidorów, przykryć. (jeśli nie posiadacie pokrywki można użyć foli aluminiowej)
Piec w temperaturze 200oC przez 10 minut, następnie temperaturę zmniejszyć do 180oC i piec kolejne 35 minut. Pod koniec pieczenia można zdjąć przykrywkę, pasztet lekko się zrumieni. 
Smacznego :) 

 



12 komentarzy:

  1. Lubię pasztety ale tylko domowe. Chętnie spróbowałabym takiego z ciecierzycą, dlatego zapiszę przepis do ... zrobienia :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Krysiu cieszę się bardzo, myślę że pasztet Ci posmakuje ! :)

      Usuń
  2. Również lubię, w każdej wersji :)Ten wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię takie pasztety :) Twoja wersja jest pyszna i zdrowa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdecydowanie zjadłabym taki, pięknie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak duża porcja wychodzi z podanej ilości składników - trudno ocenić po zdjęciach a w domu jestem jedyną osobą która takie "cuda" jada ;-)
    Czy można to zamrozić?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To jest przepis na standardową keksówkę. Z podanych składników wychodzi 1 kg masy. Jeśli upieczesz w większej będzie płaski, jeśli w mniejszej to wyższy. Jedna osoba raczej go nie przeje.
      Osobiście nie przepadam za mrożonym pasztetem, ale jak najbardziej można go zamrozić i będzie na później.

      Usuń
  6. takim pasztetem bym nie pogardziła :) i w dodatku z cieciorką :) mniam! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU