expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 2 kwietnia 2014

Chleb fistaszkowy

Bardzo szybki chlebek z dodatkiem masła orzechowego i fistaszków. Ale uwaga!! Tak jak szybko go zrobicie, tak szybko zniknie :) Jest bardzo smaczny, orzechowy, pachnący, lekko słodki! Idealny na śniadanie dla dzieci, ze słodkimi dodatkami, choć można go zjadać również na samo, delektując się orzechowo-słodką skorupką, która pokrywa wierzch chlebka. Zapraszam :) 

Składniki: 
forma o wymiarach ok. 24 x 12 cm
  • 1 i 3/4 szklanki mąki,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 duże jajka,
  • 2/3 szklanki cukru,
  • szklanka masła orzechowego,
  • szklanka jogurtu naturalnego,
  • 1/2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 szklanki orzeszków ziemnych, niesolonych,
  • łyżka cukru trzcinowego
Mąkę, proszek do pieczenia i cynamon przesiać, wymieszać z solą.
Masło orzechowe, jogurt i cukier zmiksować z jajkami na gładką masę. Dodać suche składniki i wymieszać tylko do połączenia się składników. Gotową masę wyłożyć do blaszki wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch chleba obsypać posiekanymi orzeszkami wymieszanymi z cukrem trzcinowym.

Piec w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180 stopni, przez ok. 60 minut, do suchego patyczka. Gdyby orzeszki za bardzo się zrumieniły, chleb przykryć folią aluminiową.

Źródło: Every Cake You Bake

Chlebek dodaję do akcji prowadzonej przez Zapach chleba :) 

 

30 komentarzy:

  1. Wspaniały przepis.
    Zlituj się Łucjo się z tymi pysznościami, ja mam tylko jeden żołądek.
    Zdjęcie extra, bardzo kuszące.

    OdpowiedzUsuń
  2. Po porannej kawie jestem gotowa na takie cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Myślę, że ta skorupka to znika najszybciej :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mi bardziej przypomina drożdżówkę :) piękny Ci wyszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Odpowiedzi
    1. mąka pszenna, typ 550 lub 650 :)

      Usuń
  6. Tak na Dzień Dobry wita piękny bochenek :) z masłem orzechowym i tak posypany z góry, podkradam jedną kromeczkę ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. matko.. to moje smaki! Toootalnie <3 <3
    szkoda, że tyle masła pochłania bo akurat u mnie deficyt :(

    OdpowiedzUsuń
  8. A wiesz, że ja od jakiegoś czasu myślę nad czymś podobnym:))

    OdpowiedzUsuń
  9. Zdecydowanie do zrobienia! Uwielbiam masło orzechowe, więc na pewno zrobię; ))

    OdpowiedzUsuń
  10. Ale pyszny chlebek ,z fistaszkami ,które codziennie jemy,ale o chlebku nie pomyślałam,do dziś.

    OdpowiedzUsuń
  11. To jest raj dla podniebienia! A przynajmniej dla takiego masło orzechowego - maniaka jak ja ;)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wcale się nie dziwię, że szybko znika!

    OdpowiedzUsuń
  13. orzechowe smaki bardzo lubię wiec na pewno raz dwa by znikł:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Zaintrygowałaś mnie Łucjo. Muszę koniecznie taki sobie upiec chlebek :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Gdybym nie bała się piec chlebów to na pewno upiekłabym taki. Szczególnie szczęśliwy byłby mój mąż wielbiciel fistaszków. :) przepis zapiszę i może kiedyś się odważę. :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Boski chlebek :) Ciekawa jestem smaku takiego z fistaszkami :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Aż mi zapachniało, wyobrażam sobie tą chrupiącą skórkę.

    OdpowiedzUsuń
  18. Fajny przepis, właśnie czegoś takiego szukałam

    OdpowiedzUsuń
  19. Łał! Taka skorupka jest jeszcze lepsza niż kruszonka! :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Łucjo, wspaniale pachnie mi ten chleb, bo jestem orzechożercą. I jeszcze taorzechowa pokrywka!
    Niestety na listę 'Na zakwasie i na drożdżach" nie nadaje sie z tym proszkem do pieczenia. Zapraszam z wypiekami naturalnie spulchnianymi. Drożdże, zakwas lub bez spulchniacza.
    Tak sobie pomyślałam, że taki chleb na drożdzach też musi byc pyszny. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W porządku :) masz rację na drożdżach może być jeszcze lepszy !

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU