Ciasto czekoladowe z cukinią. Mocno czekoladowe, lekkie i puszyste, ale nie suche. Z wyczuwalnymi kawałkami czekolady. Polecam :)
Składniki:
- 100 ml oleju
- 180 g cukru
- wanilia - użyłam ekstraktu waniliowego
- 3 jajka
- 250 g mąki
- 50 g kakao
- 1 łyżeczka sody
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 400 g startej cukinii
- 150 g pokrojonej gorzkiej czekolady
Jajka utrzeć z cukrem, dodać wanilię i stale ucierając wlać strumieniem olej. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Dodać do masy jajecznej, wymieszać. Dodać odciśniętą z soku cukinię i czekoladę, wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy o średnicy 24 cm. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, przez 45 minut.
Smacznego :)
Źródło: Kuchnia, rysunek Zofii Różyckiej
Robilam takie ciasto w ubiegłym sezonie, bo uważam, że wszystkiego warto spróbować, ale nie stałam się jego fanką. Zdecydowanie wolę te bardziej tradycyjne ciasta czekoladowe.....
OdpowiedzUsuńCiasto z cukiną na pewno wygląda niesamowicie, wręcz obłędnie i jest niebywale wilgotne.....w smaku zaś byłoby cudowne, gdyby pozbawić je cukinii :-). Takie mam spostrzeżenia po swoim wypieku.
Kasiu ja w zeszłym roku robiłam z innego przepisu, w tym roku spróbowałam tej wersji i obie smakowały nam baaardzo!! jestem zdecydowanie fanką takich ciast :) i moje dzieci również!! mąż niestety nie, ale dlatego że on nie lubi ciast czekoladowych ;/
UsuńOd jakiegoś czasu myślę nad takim ciastem i powiem szczerze, że ciężko mi się zdecydować. Twoja rekomendacja przechyliła jednak nieco szalę na tak:)
OdpowiedzUsuńzdecydowanie polecam :D
Usuństrasznie jestem ciekawa jak smakuje takie ciasto :-)
OdpowiedzUsuńpolecam spróbować :)
Usuńciasto ładnie wyrosło, zapowiada się smacznie
OdpowiedzUsuńAch, obłędne! Lubię ciasta z dodatkiem cukinii ,marchewki, dyni. Są pyszne, wilgotne. :)
OdpowiedzUsuńpozdrowienia
Majanko zgadzam się z Tobą :)
Usuńrobiłam osobiście podobne - smakuje szałowo!
OdpowiedzUsuńAle jest puszyste, ja piekłam raz, ale z innego przepisu i niestety całkowita klapa.
OdpowiedzUsuńja bym spróbowała jeszcze raz :)
Usuńsuper to ciasto :-)
OdpowiedzUsuńFajne, puszyste, myślę, że też wilgotne ciacho i na dodatek czekoladowe - super! :)
OdpowiedzUsuńWspaniałe,jeszcze nie sprawdzałam smaku,ale w chlebie cukinia jest niewyczuwalna ,więc nie rozumiem dlaczego może przeszkadzać komuś w cieście? ,ja lubię cukinię więc sprawdzę sama.
OdpowiedzUsuń:) cukinia faktycznie nie jest wyczuwalna, chlebek również piekłam i tam również cukinii nie czuć, nadaje mu jednak wilgotności i dłużej pozostaje świeży :)
UsuńMega apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuńPolecam wszystkim niezdecydowanym! Cukinii w ogóle nie czuć, a ciasto jest obłędne!!! uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńa wiem... bo jadłam :D
cudo!
Alex
Alex dziękuję :)
Usuńz dynią mi smakowało, więc myślę, że cukinia też przypadłaby mi do gustu :))
OdpowiedzUsuńAgatko :) jestem pewna że Ci posmakuje!
UsuńNie wiem nie jadłam z cukinią ale wygląda obłędnie pysznie
OdpowiedzUsuńMa bardzo ładny kolor,nie wiem,czy to ciasto,czy jakaś poświata na zdjęciu,ale ma lekko czerwonawy kolor przez co wygląda ciekawie:)
OdpowiedzUsuńAgusik to tylko zdjęcie :) ale ciasto polecam :)
UsuńZaciekawiona maksymalnie. Jeszcze na ciasto z cukinią chyba nie trafiłam. Z fasolą, z burakiem, z marchewką... ale z cukinią? Kurcze no to mnie skusiłaś. Muszę zrobić :) Dziękuje za inspirację
OdpowiedzUsuńkolor ma podobny do buraczanego, aż szukałam tego składnika w cieście, ale jednak nie ma :)
OdpowiedzUsuńCukiniowe z czekoladą? Brzmi pysznie :)
jest pyszne :) z burakami jeszcze nie robiłam - wszystko przede mną :D
UsuńZawsze mnie intrygowały takie połączenia warzyw ze słodkościami. Muszę kiedyś zaryzykować i spróbować :)
OdpowiedzUsuńwarto spróbować :)
Usuńja nie jadłam takiego ciasta, ale często dodaję cukinię , aby była wilgotność potrawy, wygląda super
OdpowiedzUsuńFajne ciasto, i na pewno jest pyszne :-)
OdpowiedzUsuńMusze wypróbować, przyznam, że jest dla mnie nowością, już słyszałam o tym cieście, ale dopiero po obejrzeniu Twoich smakowitych, jak zwykle, zdjęć nabrałam na niego mega ochoty ;)
OdpowiedzUsuńWygląda super i zapisałam przepis, i wkrótce upiekę :D
OdpowiedzUsuńŁucjo, jeżeli jeszcze nie robiłas ciasta czekoladowego z burakami i nie jadłas, to żałuj ,bo jest pyszne. Ja osobiście piekłam i jadłam .Bardzo nam wszystkim smakowalo,dlatego tez muszę upiec to z cukinią ,bo jeszcze nie jadłam.Jak dla mnie to wszystkie ciasta z warzywami są pyszne ,no i oczywiście bardzo zdrowe.pozdrawiam ----Rosa Rosławicz.
OdpowiedzUsuńBardzo fajny wpis. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń