Składniki:
- 500g mąki pszennej
- 250g margaryny
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
- 5 żółtek
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka gęstej kwaśniej śmietany
- cynamon
- 1,5 kg jabłek
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i smażyć na patelni, do powstania musu, ostudzić.
Żółtka utrzeć mikserem z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Margarynę posiekać nożem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka, zagnieść szybko ciasto. Gotowe podzielić na dwie równe części, obie rozwałkować na wielkość formy. Pierwszy placek wyłożyć w formie, nakłuć gęsto widelcem. Podpiec go w piekarniku przez 15 minut, w temperaturze 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć mus jabłkowy, obsypać szczyptą cynamonu i przykryć drugim plackiem, nakłuć widelcem.
Ciasto piec ok 30 minut, aż góra się delikatnie zrumieni. Ciepłe posypać cukrem pudrem.
Smacznego :)
Źródło: Domowe-Wypieki
Też ostatnio robiłam jabłecznik/szarlotkę i czeka na opublikowanie :)
OdpowiedzUsuńP.S Niebieski storczyk jest mega :D
też tak myślę :D
UsuńWspaniala! Ja poprosze od razu o dwa kawalki z dodatkiem waniliowych lodow :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia :)
mniaaaaam! Moje ulubione ciasto, aaaah <3
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam szarlotki)
OdpowiedzUsuńOch przydałoby mi się takie ciasto na dziś:)
OdpowiedzUsuńnajlepsze ciasto:)
OdpowiedzUsuńSzarlotka na ciepło, do tego gałka lodów waniliowych i bita śmietana mniam :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam szarlotkę! :-)
OdpowiedzUsuńMmmmniam, moja babcia taką robiła :)
OdpowiedzUsuńOch, fantastyczna! Przepadam za szarlotką :)
OdpowiedzUsuńTo ja kawałek porywam do kawki, teraz szarlotki są najlepsze :-)
OdpowiedzUsuńKlasyka w najlepszym wydaniu! :-)
OdpowiedzUsuńTakie klasyki są najlepsze i najpyszniejsze!
OdpowiedzUsuńps. fajnie jest podpatrzeć w odbiciu łyżeczki co się dzieje poza planem;D
och Ty :P
UsuńUwielbiam takie pyszne klasyczne ciacha :)
OdpowiedzUsuń