expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 13 września 2013

Szarlotka

Szarlotka na kruchym cieście. Ciasta z jabłkami są zawsze na czasie, bez względu na porę roku wszyscy chętnie zjedzą szarlotkę. Ta zdecydowanie należy do moich ulubionych. Doskonale smakuje na ciepło z lodami lub bitą śmietaną. Polecam!

Składniki:
  • 500g mąki pszennej
  • 250g margaryny
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 5 żółtek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżka gęstej kwaśniej śmietany
  • cynamon
  • 1,5 kg jabłek 
Formę o wymiarach 24x35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Jabłka umyć, obrać i zetrzeć na tarce. Wymieszać z 2 łyżkami cukru i smażyć na patelni, do powstania musu, ostudzić.
Żółtka utrzeć mikserem z 2 łyżkami cukru i cukrem waniliowym. Margarynę posiekać nożem, dodać mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę oraz utarte żółtka, zagnieść szybko ciasto. Gotowe podzielić na dwie równe części, obie rozwałkować na wielkość formy. Pierwszy placek wyłożyć w formie, nakłuć gęsto widelcem. Podpiec go w piekarniku przez 15 minut, w temperaturze 180 stopni. Na podpieczony spód wyłożyć mus jabłkowy, obsypać szczyptą cynamonu i przykryć drugim plackiem, nakłuć widelcem.
Ciasto piec ok 30 minut, aż góra się delikatnie zrumieni.  Ciepłe posypać cukrem pudrem.
Smacznego :) 

Źródło: Domowe-Wypieki


16 komentarzy:

  1. Też ostatnio robiłam jabłecznik/szarlotkę i czeka na opublikowanie :)

    P.S Niebieski storczyk jest mega :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniala! Ja poprosze od razu o dwa kawalki z dodatkiem waniliowych lodow :)

    Pozdrowienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mniaaaaam! Moje ulubione ciasto, aaaah <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Och przydałoby mi się takie ciasto na dziś:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Szarlotka na ciepło, do tego gałka lodów waniliowych i bita śmietana mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mmmmniam, moja babcia taką robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Och, fantastyczna! Przepadam za szarlotką :)

    OdpowiedzUsuń
  8. To ja kawałek porywam do kawki, teraz szarlotki są najlepsze :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Klasyka w najlepszym wydaniu! :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Takie klasyki są najlepsze i najpyszniejsze!
    ps. fajnie jest podpatrzeć w odbiciu łyżeczki co się dzieje poza planem;D

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam takie pyszne klasyczne ciacha :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU