Prosty i szybciutki do przygotowania chleb na zakwasie. Przepis zaczerpnięty z Pracowni Wypieków, tam chleb był pieczony na zakwasie żytnim, ja upiekłam go na pszennym i część mąki pszennej chlebowej zastąpiłam mąką pszenną pełnoziarnistą.
Chleb jest smaczny i tradycyjny w smaku, taki chleb codzienny :)
Składniki:
- 500 g mąki pszennej chlebowej ( dałam 200 g pszennej pełnoziarnistej)
- 1 płaska łyżeczka soli
- 300 g wody
- 8 g świeżych drożdży
- 150 g zakwasu żytniego (dałam aktywny zakwas pszenny)
Wszystkie składniki połączyć, najlepiej przy pomocy miksera - choć mój właśnie na tym chlebie padł ;( więc radzę zagniatać rękoma. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. Następnie przełożyć ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) Spryskać olejem lub oliwą i posypać mąką. Odstawiać do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni i piec chleb ok. 40 minut.
Smacznego!
Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. Następnie przełożyć ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) Spryskać olejem lub oliwą i posypać mąką. Odstawiać do wyrośnięcia na 45-60 minut.
Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni i piec chleb ok. 40 minut.
Smacznego!
Przepis na chleb zostanie dołączony do wrześniowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" - akcji organizowanej przez blog Zapach chleba :)
ha! też go piekłam :D mój pierwszy zakwasowy :)
OdpowiedzUsuńa ja kupuję:(
OdpowiedzUsuńtez go piekłam, ale na żytnim. to był mój pierwszy chleb na zakwasie ;)
OdpowiedzUsuńAlex
muszę i ja się w końcu odważyć :-)
OdpowiedzUsuńWygląda idealnie :)
OdpowiedzUsuńsmacznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuje Łucjo. Bardzo ładny chleb. Takich codziennych nam potrzeba :)
OdpowiedzUsuńPiękny! Po prostu.
OdpowiedzUsuńMoże i codzienny, ale za to wyjątkowy :D bo pieczony w domu, przygotowany z dobrych składników i smak domowego pieczywa jest wyśmienity! :D
OdpowiedzUsuńPiękny :)! Ja mam ostatnio fazę na domowe pieczywo ;)
OdpowiedzUsuń