expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 9 września 2013

Ciasteczka migdałowe

Ciastka migdałowe z bitą śmietaną :) Zdjęcia jeszcze bardzo letnie ale uwierzcie mi że ciasteczka będziecie chcieli jeść o każdej porze roku. Tak naprawdę to przepis był na rurki z kremem. Masę należało upiec a następnie z gorącej zwijać rurki. Niestety nie udało mi się, masa szybko stygła i robiła się krucha. W ten sposób zamiast rurek otrzymałam przepyszne ciastka. 
Doskonale smakują z bitą śmietaną, ale można je jeść na samo. Sprawdzają się w podróży, a dzieci chętnie je chrupią. Polecam :) 


Składniki:
  • 200 g płatków migdałowych
  • 250 g cukru
  • 30 g mąki pszennej
  • 3 białka
  • 40 g miękkiego masła
Dodatkowo:
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 2 łyżki cukru pudru
  • owoce do dekoracji
Wszystkie składniki na ciastka wymieszać razem. Dużą blaszkę wyłożyć pergaminem. Na pergaminie cienko rozsmarować masę, prażyć ją w piekarniku rozgrzanym do temperatury 160-180 stopni. Gdy masa się zrumieni wyciągnąć i od razu pokroić w prostokąty 4x8 cm. Odstawić do wystudzenia.

Śmietankę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. 

Ciastka podawać z bitą śmietaną, udekorowane owocami. Można też chrupać suche.
Smacznego :) 

Źródło: Kuchnia



15 komentarzy:

  1. świetne Ci wyszły :) nie wyszły rurki, ale za to zyskałaś oryginalne ciastka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Równiusieńkie,jak z najlepszej cukierni:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wyglądają świetnie:) a rurki x czasu chcę zrobić, ale nie mam foremek, bo takie chyba najprostsze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajne ciasteczka. Ja poproszę bez bitej śmietany :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Te się lepiej prezentują niż rurki:-) Piękne:-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja tam wolę ciasteczka :D Świetne są!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygladają świetnie... przepis do ulubionych :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie wyglądają i na pewno tez tak smakują. Sama bym schrupała do kawy :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudne! I ta śmietanka - kuszą, oj kuszą! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ślicznie wyglądają, bardzo lubię takie chrupaczki :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU