Mini torciki jabłeczne w czekoladzie -
tradycyjny jabłecznik z galaretką podany w oryginalny i wykwintny
sposób. Mini torciki otoczone są czekoladą i udekorowane bitą śmietaną. Zapraszam :)
Składniki na 5 małych biszkoptów:
Kokilki o średnicy 9 cm wyłożyć folią aluminiową, którą nasmarować masłem i obsypać bułką tartą, lub kaszą manną.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i tępą stroną noża wyciągnąć ziarenka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wetrzeć w nią ziarenka wanilii. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać kolejno żółtka, następnie cukier - zmiksować. Dodać ocet i olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią. Zmiksować do połączenia składników.
Masę biszkoptową rozlać w kokilki, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 15-20 minut. Do suchego patyczka.
Po upieczeniu, ostudzić i wyciągnąć z foremek, Delikatnie oderwać folię. Biszkopty przekroić na pół.
Składniki na masę jabłeczną:
Jabłka obrać, pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i na nim prażyć jabłka, aż puszczą sok i odparują, Gdy już się prawie całe rozpadną wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Przestudzić.
Kokilki ponownie wyłożyć folią aluminiową, tak by wystawała ponad brzegi. Ułożyć w foremce biszkopt, na niego jabłka i ponownie biszkopt. Wstawić do lodówki by masa stężała.
Dekoracja czekoladowa:
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Z papieru do pieczenia wyciąć 5 prostokątów o takich wymiarach by ich krótszy bok był o 1 cm dłuższy niż wysokość torcików, a długość drugiego boku była równa z obwodem torcików.
Na każdy prostokąt nałożyć łyżką ostudzoną czekoladę, a gdy zacznie gęstnieć obtoczyć nim deser. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Gdy już czekolada stwardnieje, delikatnie ściągnąć papier.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę włożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić nią każdy deser.
Wszystkie desery oprószyć cynamonem. Udekorować jabłkiem. Podawać :)
- 4 jaja
- 4 łyżki mąki pszennej (z lekką górką)
- 4 łyżki cukru
- 1 łyżka octu
- 3 łyżki oleju
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 laska wanilii
Kokilki o średnicy 9 cm wyłożyć folią aluminiową, którą nasmarować masłem i obsypać bułką tartą, lub kaszą manną.
Laskę wanilii przekroić wzdłuż i tępą stroną noża wyciągnąć ziarenka. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i wetrzeć w nią ziarenka wanilii. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, dodawać kolejno żółtka, następnie cukier - zmiksować. Dodać ocet i olej. Zmniejszyć obroty miksera i dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i wanilią. Zmiksować do połączenia składników.
Masę biszkoptową rozlać w kokilki, piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, ok. 15-20 minut. Do suchego patyczka.
Po upieczeniu, ostudzić i wyciągnąć z foremek, Delikatnie oderwać folię. Biszkopty przekroić na pół.
Składniki na masę jabłeczną:
- 5 twardych i słodkich jabłek
- 2 łyżki masła
- sok z 1 cytryny
- 1 ½ galaretki cytrynowej
Jabłka obrać, pokroić w cieniutkie plasterki, skropić sokiem z cytryny. W garnku z grubym dnem rozgrzać masło i na nim prażyć jabłka, aż puszczą sok i odparują, Gdy już się prawie całe rozpadną wsypać galaretkę, dokładnie wymieszać i zdjąć z ognia. Przestudzić.
Kokilki ponownie wyłożyć folią aluminiową, tak by wystawała ponad brzegi. Ułożyć w foremce biszkopt, na niego jabłka i ponownie biszkopt. Wstawić do lodówki by masa stężała.
Dekoracja czekoladowa:
- 300 gorzkiej czekolady
- 200 g śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- cynamon
- jabłko
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, ostudzić. Z papieru do pieczenia wyciąć 5 prostokątów o takich wymiarach by ich krótszy bok był o 1 cm dłuższy niż wysokość torcików, a długość drugiego boku była równa z obwodem torcików.
Na każdy prostokąt nałożyć łyżką ostudzoną czekoladę, a gdy zacznie gęstnieć obtoczyć nim deser. Wstawić do lodówki na 1 godzinę.
Gdy już czekolada stwardnieje, delikatnie ściągnąć papier.
Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodać cukier puder. Bitą śmietanę włożyć do rękawa cukierniczego z dekoracyjną tylką i ozdobić nią każdy deser.
Wszystkie desery oprószyć cynamonem. Udekorować jabłkiem. Podawać :)
szaleństwo! :D daj mi chociaż pół :D
OdpowiedzUsuńAgatko dla Ciebie mam cały torcik :D
UsuńElegancki, bardzo wykwintny deser. :-)
OdpowiedzUsuńZachwycona jestem tą otuliną z czekolady:-) A całość wygląda jak z najlepszej cukierni:-)
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie Marzeno :)
UsuńMniam, na sam widok ślinka cieknie;):) Cudne!
OdpowiedzUsuńta otoczka czekoladowa.. <3 jakże się to prezentuje!
OdpowiedzUsuńCud, miód, maaalina! ;)
wyglądają pięknie, ale jakie one były PYSZNE :D
OdpowiedzUsuńmmmm :) marzenie :)
Alex
dziękuję Alex :D
UsuńPrześliczne są te torciki Łucjo :)
OdpowiedzUsuńŁucjo, prawdziwe arcydzieła! takimi torcikami nie powstydziły się największy cukiernik!
OdpowiedzUsuńPo protu oczom nie wierzę, pełna profeska, serio, pozdrawiam :-)
OdpowiedzUsuńFantastyczne! Jestem pod wrażeniem :)
OdpowiedzUsuńBardzo oryginalny deser,pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWyglądają c u d o w n i e:)
OdpowiedzUsuńrewelacyjnie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie:)
OdpowiedzUsuńoj zjadłabym ze dwa:)
OdpowiedzUsuńPrzepiękne, jak spod ręki mistrza cukiernictwa!
OdpowiedzUsuńdziękuję za przemiłe komentarze :D
OdpowiedzUsuńale piękne:) jem oczami:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe!!!
OdpowiedzUsuńłał...pięknie się prezentują:)
OdpowiedzUsuńjakie cudeńka... o jejciu!
OdpowiedzUsuńBrak mi słów.
OdpowiedzUsuńSą cudowne!
jak wyglądają tak smakują, wiem co mówię bo je jadłam !!!
OdpowiedzUsuńAle pomysłowe! I do tego jak profesjonalnie wykonane :) Świetnie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńŚliczności!
OdpowiedzUsuńAż szkoda jeść,chociaż z rozkoszą bym się tego podjęła...
Imponujące te torciki :)
OdpowiedzUsuńT.C.
elegancko podane, świetne na wykwintną kolację:)
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale!
OdpowiedzUsuń