Ślimaczki z ciasta francuskiego, jedne z pastą z suszonych pomidorów, drugie z pastą z bazylii. Lekka imprezowa przekąska. Ślimaczki można upiec dzień wcześniej i ostudzone przechować w szczelnym pojemniku.
Przekąskę podałam z Party Dipem czosnkowym Prymat.
Francuskie ślimaczki z pastą bazyliową:
- arkusz świeżego ciasta francuskiego
- duży pęczek świeżej bazylii - ok 60 g
- 4 ząbki czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- kilka łyżek oleju rzepakowego
- sól, pieprz do smaku
Listki bazylii umyć i osuszyć, wrzucić do wysokiego pojemnika, dodać sok z cytryny, pokrojone ząbki czosnku i 4 łyżki oleju. Wszystko zmiksować na gładką pastę. W razie potrzeby dodać odrobinę oleju. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Gotową pastą wysmarować równomiernie arkusz ciasta francuskiego. Ciasto zwinąć w rulon. Pokroić w ok. 2 cm plastry, które układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ułożone na papierze kawałki ciasta lekko rozpłaszczyć ręką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180-200 stopni przez ok. 20 minut, aż ślimaczki zrumienią się z obu stron.
Francuskie ślimaczki z pastą pomidorową:
- 1 duża czerwona papryka
- kilka suszonych pomidorów w oliwie
- pieprz, sól, ostra papryka i słodka papryka do smaku
Dodatkowo:
- Party DIP czosnkowy Prymat + majonez + gęsty jogurt naturalny
Smacznego :)
Świetny pomysł na imprezkę! Wyglądają bardzo zachęcająco!
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńBardzo efektowne. Fajny pomysł. :-)
OdpowiedzUsuńfaktycznie-na imprezę w sam raz! :)
OdpowiedzUsuńI te kolory, podoba mi się :)
Śliczne,te z pomidorkami szczególnie podbiły moje serce:)
OdpowiedzUsuńmoje również :)
Usuńpiękne ślimaczki wyszły takie ładne kolorki:)
OdpowiedzUsuńŚwietnie wyglądają, idealne na imprezę!
OdpowiedzUsuńAle smakowite zakręcenie :D
OdpowiedzUsuńA;e pysznie wyglądają ślimaczki, aż chce się jeść :-)
OdpowiedzUsuńbardzo mi się podoba taka przekąska, zrobię na jakąś imprezkę :D
OdpowiedzUsuńJakie śliczne!
OdpowiedzUsuńślimaczki pierwsza klasa!:) uwielbiam je robić z różnymi farszami:)
OdpowiedzUsuńWyglądają świetnie, już wyobrażam sobie, jak pysznie smakują! Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńMega!!!!Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńteż często robię różne szybkie przegryzki z ciasta francuskiego, idealnie się sprawdzają w różnych sytuacjach :-)
OdpowiedzUsuńWow, jakie kolorki. Aż się chce wyciągnąć rękę, złapać takiego ślimaczka, umoczyć go w dipie i skosztować :D
OdpowiedzUsuńChętnie skorzystam z pomysłu jak będę mieć większą imprezę :) Są świetne
OdpowiedzUsuńdziękuję za bardzo miłe komentarze :)
OdpowiedzUsuńNie tylko apetycznie wyglądają, ale również pysznie smakują... zwłaszcza te z pastą pomidorową :)
OdpowiedzUsuńT.C.