expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 19 września 2013

Pszenny chleb na zakwasie

Prosty i szybciutki do przygotowania chleb na zakwasie. Przepis zaczerpnięty z Pracowni Wypieków, tam chleb był pieczony na zakwasie żytnim, ja upiekłam go na pszennym i część mąki pszennej chlebowej zastąpiłam mąką pszenną pełnoziarnistą. 
Chleb jest smaczny i tradycyjny w smaku, taki chleb codzienny :)

Składniki: 
  • 500 g mąki pszennej chlebowej ( dałam 200 g pszennej pełnoziarnistej)
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 300 g wody
  • 8 g świeżych drożdży
  • 150 g zakwasu żytniego (dałam aktywny zakwas pszenny)
Wszystkie składniki połączyć, najlepiej przy pomocy miksera - choć mój właśnie na tym chlebie padł ;( więc radzę zagniatać rękoma. Ciasto powinno być dosyć gęste.
Przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny. Następnie przełożyć ciasto do keksówki (o pojemności 1 kg) Spryskać olejem lub oliwą i posypać mąką. Odstawiać do wyrośnięcia na 45-60 minut.

Piekarnik nagrzać do temperatury 210 stopni i piec chleb ok. 40 minut.
Smacznego! 

Przepis na chleb zostanie dołączony do wrześniowej listy "Na zakwasie i na drożdżach" - akcji organizowanej przez blog  Zapach chleba :)

10 komentarzy:

  1. ha! też go piekłam :D mój pierwszy zakwasowy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. tez go piekłam, ale na żytnim. to był mój pierwszy chleb na zakwasie ;)
    Alex

    OdpowiedzUsuń
  3. muszę i ja się w końcu odważyć :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dziękuje Łucjo. Bardzo ładny chleb. Takich codziennych nam potrzeba :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Może i codzienny, ale za to wyjątkowy :D bo pieczony w domu, przygotowany z dobrych składników i smak domowego pieczywa jest wyśmienity! :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękny :)! Ja mam ostatnio fazę na domowe pieczywo ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU