Intensywnie kokosowa, o zwartej i wilgotnej konsystencji. Zachowuje świeżość przez kilka dni. Jeśli lubicie kokosowe wypieki tak jak ja, ta babeczka Was nie zawiedzie. Ozdobiłam ją minimalistycznie, oprószając cukrem pudrem. Można się pokusić o zrobienie lukru lub wykończyć górę gorzką czekoladą, która dodatkowo zabezpieczy ciasto przed obsychaniem.
Polecam :)
Składniki :
- 5 jajek
- 130 g cukru pudru
- 300 g mąki pszennej
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g wiórków kokosowych
- 1 szkl. mleka kokosowego
- 200 g masła roztopionego i ostudzonego
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Jajka ubijać z cukrem ok. 10 minut, aż masa będzie jasna i puszysta.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, połączyć z kokosem.
Nie przerywając miksowania, dodawać do ubitych jajek na przemian mąkę z kokosem i mleko kokosowe. Na końcu wlać roztopione, ostudzone masło. Zmiksować do połączenia się składników.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 40-50 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy babka się upiekła.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, przez 40-50 minut. Przed wyciągnięciem z piekarnika sprawdzić patyczkiem czy babka się upiekła.
Smacznego :)
Wyglada mega pysznie! Poprosze kawalek :)
OdpowiedzUsuńAle puszysta, do tego kokosowa, uwielbiam<3
OdpowiedzUsuńZ wiórkami już robiłam, ale z mlekiem kokosowym jeszcze nie;) Podoba mi się!
OdpowiedzUsuńCiekawe czy wyszłaby z innej mąki ?;-) Apetyczna:-)
OdpowiedzUsuńMarzenko na pewno!! Jajka i proszek do pieczenia podniosą każdą mąkę.
UsuńMmm, pychotka :) Musiała pięknie pachnieć kokosem :)
OdpowiedzUsuńo jeju... jaka pyszna
OdpowiedzUsuńCudna,cukier puder w zupełności wystarczy.
OdpowiedzUsuńCudowna babeczka, moje ukochane kokosowe smaki :-)
OdpowiedzUsuńpyszne ciacho i ten kokos <3
OdpowiedzUsuńHelou, pieczemy w 180 st ? Ile czasu ( tak, wiem, i tak trzeba patyczkiem sprawdzic, ale tak mniej wiecej? Blagam o szybka odpowiedz bo glodne geby czekaja:)))
OdpowiedzUsuń40 - 50 minut :)
UsuńDziekuje!!!!
Usuń