expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 5 marca 2016

Tarta z musem z białej czekolady i karmelizowaną limonką

Kruchy spód, lekki mus z białej czekolady, której słodycz złamałam delikatną nutą cytrusową. Wierzch udekorowałam karmelizowaną limonką. Całość bardzo przyjemna, można powiedzieć uzależniająca i apetyt na słodkości całkowicie zaspokojony :) 
Zwracam uwagę na to, że wypełnieniem tarty jest mus. Nie sprawia problemów przy krojeniu, ale nie jest sztywny i trzeba mieć to na uwadze. 
Tartę polecam :)  


Składniki na kruchy spód:
forma o średnicy 20 cm
  • 150 g mąki krupczatki
  • 50 g masła
  • 50 g cukru pudru
  • szczypta soli
  • jajko
Masło posiekać nożem z mąką i cukrem pudrem. Dodać jajko i sól. Szybko zagnieść spójne ciasto. Uformować w kulę, owinąć folia spożywczą i spłaszczyć. Schłodzić w lodówce przez 2 godziny. 
Formę wysmarować masłem i oprószyć bułą tartą. 
Schłodzone ciasto rozwałkować między arkuszami papieru do pieczenia. Gdy się kleiło, można lekko podsypać mąką. Spód ciasta nakłuć widelcem. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce przez 30 minut. Następnie przykryć papierem i obciążyć ziarnem fasoli. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, przez 10 minut. Następnie ściągnąć papier i zmniejszyć temperaturę do 180 stopni. Dopiekać przez 15 minut, aż spód ładnie się zrumieni. 

Składniki na mus z białej czekolady:
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki drobnego cukru
  • 1 łyżeczka zimnej wody
  • 170 g białej czekolady
  • 200 ml śmietanki 30%
  • łyżeczka startej skórki z limonki
Cukier, żółtka i wodę umieścić w naczyniu żaroodpornym, postawić nad garnkiem z lewie gotującą się wodą. Ubijać 10 minut, następnie zdjąć z garnka i ubijać jeszcze kilka minut, do uzyskania gęstej, kremowej masy.
Białą czekoladę posiekać i roztopić w kąpieli wodnej. Połączyć ze skórką z limonki. Ostudzić kilka minut. 
Śmietanę ubić ubić na delikatną pianę. 
Wystudzoną czekoladę przelać do masy jajecznej. Dodać śmietanę i wymieszać. 
Wylać na kruchy spód. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. 

Składniki na karmelizowaną limonkę:
  • limonka
  • sok wyciśnięty z jednej limonki
  • 3 łyżki cukru
Cukier wsypać na patelnię. Podgrzewać, aż cukier całkowicie się rozpuści i zacznie karmelizować. Ostrożnie dodać sok. Następnie pokrojoną w cienkie plasterki limonkę. Smażyć 3-5 minut aż owoce zrobią się szkliste. 
Osączyć z nadmiaru soku i udekorować tartę. 
Smacznego :)



13 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU