expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 2 marca 2016

Krem ziemniaczany z porem

Prosta zupa krem z ziemniaka i pora. Podana z dużą ilością ziaren prażonego słonecznika i szczypiorkiem. Można przygotować do niej grzanki, albo podać z groszkiem ptysiowym. Nam jednak najbardziej smakowała ze słonecznikiem. 
Zapraszam :)


Składniki:
  • 1 kg obranych ziemniaków
  • ½ pora
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 250 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 5 ziarenek pieprzu czarnego
  • sól morska
  • gałka muszkatołowa
Dodatkowo:

  • słonecznik
  • pęczek szczypiorku
W garnku rozgrzać masło z oliwą. Wrzucić liście laurowe, ziele angielskie i pieprz. Po minucie dodać drobno pokrojony por i czosnek. Podsmażyć, często mieszając. Wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki. Zalać bulionem i gotować aż warzywa zmiękną.
Wyłowić liście laurowe i zmiksować zupę na gładko. Dodać mleko i zagotować. Doprawić do smaku gałką, solą i pieprzem.

Podawać z uprażonym na suchej patelni słonecznikiem i szczypiorkiem. 
Smacznego :) 
 

10 komentarzy:

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU