W marcowej piekarni wspólnie z Anią zdecydowałyśmy by upiec Simit - tureckie bajgle. Wpadły mi w oko już kilka miesięcy temu i sama nie wiem dlaczego dopiero teraz je upiekłam. Nie popełniajcie mojego błędu i upieczcie je jak najszybciej :)
Pyszne, z chrupiącą skórką i mięciutkim, jasny miękiszem. Obficie otoczone rumianym sezamem.
Bajgle najlepiej
smakują w dniu wypieku, jeszcze ciepłe posmarowane masłem, lub odrywane po kawałku i zjadane na samo. Dobrze zabezpieczone zachowają świeżość do 3 dni. Zapraszam :)
Składniki:
przepis pochodzi z bloga Gotuje bo lubi
- 7 g drożdży instant
- 220 g letniej wody
- 100 ml mleka
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki cukru
- 650 g mąki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka soli
- 1,5 szklanki sezamu
- 1/3 szklanki pekmezu lub melasy + 1/2 szklanki wody
Ze wszystkich składników (oprócz sezamu i melasy) zagnieść gładkie i
elastyczne ciasto. Przełożyć je do naoliwionej miski i pozostawić do
wyrośnięcia na godzinę lub do czasu podwojenia objętości.
Wyrośnięte ciasto odgazować i podzielić na 10 kawałków. Każdy z
nich uformować w kulkę i pozostawić na kwadrans. Następnie każdą z kulek
rozwałkować rękoma na wałeczek o długości mniej więcej 70 cm. Złożyć go w
pół i skręć delikatnie dookoła własnej tworząc świderek. Złączyć
jego końce i ułożyć na umączonym blacie. Szczegółową informację jak formować bajgle można podejrzeć tutaj (klik).
Tak przygotowane bajgle pozostawić do wyrośnięcia na 30 minut. W
międzyczasie lekko podprażyć na patelni sezam. W oddzielnej misce rozrobić
melasę z wodą. Podrośnięte bajgle zanurzać w przygotowanym
roztworze z obu stron, lekko odsączyć je nad miską, a następnie obtoczyć w
sezamie.
Gotowe ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec przez
ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Ostudzić na kratce.
Smacznego : )
Sposób zwijania bajgla |
Razem ze mną w marcowej piekarni udział wzięli:
am.art kolor i smak Apetyt na Smaka Bajkorada Dom z mozaikami Eksplozja smaku Fabryka kulinarnych inspiracji Foodnotes Każdy ma jakiegoś bzika Konwalie w kuchni Kuchennymi drzwiami Leśny zakątek Moje domowe kucharzenie nie-ład mAlutki Notatki kulinarne Ogrody Babilonu POlska zupa Smak mojego domu Smakowity chleb W mojej kuchni Weekendy w domu i ogrodzie W poszukiwaniu SlowLife Zacisze kuchenne
Pyszny wybór Łucjo!
OdpowiedzUsuńDziękuję i pozdrawiam serdecznie.:)
Wyglądają idealnie!
OdpowiedzUsuńPiękne!
OdpowiedzUsuńCieszę się, że razem udało nam się je w końcu upiec.
Pięknie się udały :)
OdpowiedzUsuńJak pięknie zakręcone!
OdpowiedzUsuńobłędne, jak z piekarni :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają. Perfekcyjnie je zrobiłaś :)
OdpowiedzUsuńBajgle jak malowane :) Az mam ochote podkrasc kilka sztuk :))
OdpowiedzUsuńPiękne:)
OdpowiedzUsuńAle idealne! Pięknie upieczone :)
OdpowiedzUsuńGdyby nie Wy dwie pewnie upiekłabym je w dalekiej przyszłości .... w tych bajglach nie da się nie zakochać ... obłędne są po prostu:). Dziękuję za tak wspaniały wybór:)
OdpowiedzUsuńWyglądają bosko! Aż mam ochotę porwać chociaż jednego! :D
OdpowiedzUsuńŁucjo-wyszły wzorcowo :) pozdrawiamy
OdpowiedzUsuńŁucjo, to był baaardzo słuszny wybór, simity są przepyszne, dziękuję!
OdpowiedzUsuńŁucjo, masz rację, trzeba je piec! Nie zastanawiać się ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję, że tak smacznie wybrałaś :)
Jakie piękne, równiutkie no i ten kolor<3
OdpowiedzUsuńCudowne są.
OdpowiedzUsuńcudne-dzięki za wspólne spotkanie przy piekarniku i do zobaczenia za miesiąc
OdpowiedzUsuńTwoje idealne się upiekły!
OdpowiedzUsuńDokonałaś wspaniałego wyboru!
Do następnego!
Wyszły idealnie :D
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny i efektowny przepis. Dziękuje i pozdrawiam. Ala
OdpowiedzUsuńPrzepięknie Ci wyszły:)))) Pozazdrościć ręki:)
OdpowiedzUsuńIdealne po prostu :). Dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńKolejny piękny wypiek w Twoim wykonaniu:)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne wypiekanie simitów :)
Wyglądają cudownie! Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
OdpowiedzUsuń