expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 8 lutego 2016

Drożdżowe rogaliki z prażonym jabłuszkiem

Drożdżowe, maślane rogaliki nadziane prażonym jabłuszkiem. Mięciutkie, z delikatną nutką cynamonową. Błyskawicznie znikają :) Zapraszam.




Składniki:

  • 300 g mąki pszennej
  • 90 g masła
  • 1 jajko
  • 1 żółtko
  • 100 g śmietany 18%
  • 25 g świeżych drożdży
  • 40 g cukru
  • szczypta soli
Prażone jabłuszka

  • 350 g obranych, pokrojonych w kostkę jabłek
  • 35 g masła
  • szczypta cynamonu
  • 40 g cukru trzcinowego
Dodatkowo:

  • cukier trzcinowy do obsypania
  • 1 białko


Cukier utrzeć z drożdżami i śmietaną. Odstawić na 15 minut, by zaczyn zaczął pracować. Mąkę przesiać, połączyć z zaczynem, jajkami. Wlać roztopione masło i wyrobić gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości.
W tym czasie rozpuścić na patelni masło, wrzucić jabłka, posłodzić i doprawić cynamonem. Prażyć, od czasu do czasu mieszając, aż jabłka odparują.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić na stolnicy. Podzielić na dwie równe części, każdą z nich rozwałkować w kształcie koła - mniej więcej 34 cm - wyciąć 8 trójkątów. To samo zrobić z drugim kawałkiem ciasta. Na każdym trójkącie ułożyć nadzienie i zwinąć. Ułożyć na blaszce, odstawić na 15 minut do napuszenia. Rogaliki posmarować lekko roztrzepanym białkiem i obficie posypać cukrem trzcinowym. Piec w temperaturze 180oC, ok. 20-25 minut. Ostudzić na kratce. 
Smacznego :) 

 


11 komentarzy:

  1. Cudownie pulchniutkie, aż chce się jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takiego rogalika to bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Skoro błyskawicznie znikają,to muszą być albo bardzo smakowite,albo...bardzo szybko biegają:)))Stawiam na to pierwsze:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale śliczne,pysznie nadziane.

    OdpowiedzUsuń
  5. Moj synek powiedzialby:pychotka!!!Zgadzam sie z tym!

    OdpowiedzUsuń
  6. Pychotka, przepadam za nimi!

    OdpowiedzUsuń
  7. porywam jednego do herbatki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. mmm.. smak dzieciństwa.. mleko, jabłuszka, bułeczki drożdżowe... jaaaj <3 i ten zapach podczas pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniałe rogaliki, szybko by u mnie zniknęły :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU