expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 27 lutego 2016

Drożdżowy wieniec z makiem

Przepadam za drożdżówkami i nie mogę się im oprzeć. Nie potrafię się zdecydować czy bardziej smakują mi te z makiem, czy z cynamonem. Nie wspominam już nawet o tych z owocami.  
Przy ostatnim napadzie głodu na drożdże upiekłam prezentowany dziś wianuszek z makiem. Mięciutki, delikatny, formowany w kształcie wieńca i wykończony lukrem. Duża ilość maku sprawia, że drożdżówka nie obsycha za szybko i drugiego dnia smakuje równie dobrze, jak zaraz po upieczeniu.  
Pyszna, koniecznie musicie spróbować :)


Składniki na ciasto:
  • 175 ml ciepłego mleka
  • 75 g cukru trzcinowego
  • 15 g świeżych drożdży
  • 70 g roztopionego masła
  • łyżka ekstraktu waniliowego
  • 1 żółtko (białko do posmarowania ciasta)
  • 350 g mąki pszennej

Składniki na masę makową:
  • 20 g masła
  • 140 g mielonego maku
  • 40 g mielonych migdałów
  • 1/2 szklanki cukru
  • 125 ml mleka

Składniki na lukier:
  • 100 g cukru pudru + odrobina wrzątku do uzyskania pożądanej konsystencji
Drożdże rozetrzeć z cukrem, mlekiem i łyżką mąki. Odstawić  na 20 minut by zaczyn ruszył. 
Mąkę przesiać, wlać zaczyn drożdżowy, ekstrakt waniliowy, żółtko. Wyrabiać ciasto stopniowo dodając roztopione masło. Ciasto powinno być lśniące i odchodzić od ręki. Gotowe przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. 
W tym czasie na patelni rozgrzać masło. Wsypać mak i migdały, chwilę prażyć. Wlać mleko, dodać cukier i na małym ogniu podgrzewać całość, aż mak wchłonie płyn. Odstawić do przestudzenia.

Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić. Rozwałkować w kształcie prostokąta o wymiarach 30 x 40 cm. 
Ciasto posmarować białkiem. Na całości rozłożyć masę makową, zostawiając trochę wolnego miejsca wzdłuż górnego - dłuższego boku. 
Ciasto zwijamy w rulon wzdłuż krótszego boku. Oba końce połączyć tworząc wieniec, który ponacinać promieniście, lekko rozchylając nacięte plastry. 
Wieniec posmarować białkiem, odstawić na 20 minut do napuszenia. 
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, ok 40 minut. 
Ostudzić na kratce i posmarować lukrem. 
Smacznego :)

11 komentarzy:

  1. Też uwielbiam drożdżowe wypieki,piękny wianuszek.

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię ciasta i torty z makiem. Drożdżowe też uwielbiam. Pięknie pachnie takie ciasto podczas pieczenia. Pięknie upiekł się ten Twój wieniec :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham takie wypieki, dałabym się za nie pokroić;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam drożdżowe z makiem... i jeszcze ta gruba warstwa lukru... Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękny!!
    Drożdżowe ciasto z makiem i lukrem, mniam- bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kształt ma absolutnie idealny :) Podziwiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sliczny wieniec! Ja lubie drozdzowki z makiem chyba najbardziej. I jeszcze z serem :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszna drożdżówka, zawsze tak pięknie pachnie podczas pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wieniec wygląda pięknie :) Ja najbardziej lubię drożdżówki z owocami i z białym serem - smaki dzieciństwa :)

    OdpowiedzUsuń
  10. szkoda kroić taki wieniec :) za ciastem drożdżowym z makiem to najbardziej przepadam!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU