expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 22 lutego 2016

Śródziemnomorska pasta z suszonych pomidorów





Wzięłam udział w organizowanej na Facebooku akcji Wypiekaniu na śniadanie. Propozycję rzuciła Małgosia z bloga Smaki Alzacji. 
Padło na smarowidło do chleba.  Suszone pomidory, prażony słonecznik, oliwki i kapary. Całość smaczna, ciekawa. Doprawić możemy na swój smak, ja zrobiłam tak jak podano w przepisie. Jedyną zmianą jest u mnie większa ilość słonecznika. Słonecznik uprażyłam, by zyskał więcej aromatu i smaku. Taki lubimy i właśnie w tej postaci dodaję go zawsze do smarowideł i pasztetów. 
Pastę polecam, nam posmakowała i chętnie będziemy do niej wracać. 

Zapraszam :) 

Składniki:
  • słoiczek suszonych pomidorów (300g )
  • 100 g prażonego ziarna słonecznika
  • garść czarnych oliwek (60 g)
  • łyżeczka kaparów
  • garść świeżej bazylii
  • 2 duże łyżki tahini naturalnego
  • łyżeczka młotkowanego pieprzu
  • 3 ząbki czosnku
  • sok z jednej cytryny
Wszystkie składniki zmiksować na gładko. Ewentualnie doprawić do smaku, choć soli dodawać nie trzeba, to być może będziecie chcieli zaostrzyć nieco smak. 
Smacznego :) 

Razem ze mną udział w akcji wzięli:

19 komentarzy:

  1. Już sobie wyobrażam, jakie to pyszne:) Dodaje do książki z przepisami:)

    OdpowiedzUsuń
  2. lubimy wszelkie pasty i ten przepis też bardzo mi sie podoba:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię wszelkiego pasty do chleba. Takie zwykłe i urozmaicone różnymi składnikami. Chętnie zrobię taką, jaką proponujesz :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie smakowała. Ja natomiast nie dodałam tahini i cytryny. Jeszcze ja jestem w akcji;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pasta - petarda :D Mi też bardzo posmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Totalna bomba smakowa...pycha 😃 dziękuję za wspólne miksowanie 😃

    OdpowiedzUsuń
  7. I nam posmakowała, pycha :-) Dziękuję za wspólne miksowanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. robiłam bez kaparów kiedyś, uwielbiam <3

    OdpowiedzUsuń
  9. Była pyszna, dziękuję za wspólnie gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo fajne smarowidło do chleba :) wystarczy świeża, ciemna bułeczka i jestem w raju :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Dziękuję za wirtualne śniadanko i do następnego razu !

    OdpowiedzUsuń
  12. Ach, już uwielbiam tą pastę<3

    OdpowiedzUsuń
  13. Pasta okazała się pysznym dodatkiem do chleba :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Pasty słonecznikowe bardzo lubię, to wydanie też mi pasuje. Pysznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pasta z pewnością pyszna i jak pięknie ją ozdobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU