expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 21 stycznia 2013

Sok z imbiru

Imbir, poza walorami smakowymi, posiada szereg innych zalet :) Jest jedną z najstarszych roślin leczniczych. Działa rozgrzewająco, napotnie, niszczy wirusy, wzmacnia odporność, zapobiega porannym nudnościom u kobiet w ciąży. Dlatego nic, tylko korzystać z tego dobrodziejstwa :) 
Dziś proponuję zdrowy soczek z imbiru, który dodany do gorącej herbaty wspaniale rozgrzeje nas w mroźne zimowe dni, a po za tym wzmocni naszą odporność i uchroni od wszelkich szalejących wirusów grypowych. Można go pasteryzować, jeśli tego nie zrobimy to spokojnie do miesiąca przechowa się w lodówce.
Sok nadaje herbacie lekkiej ostrości, ale nie przeszkadza ona naszym dzieciom więc i Wam nie będzie przeszkadzać. 

Składniki:
  • 5 szklanek wody
  • 2 cytryny
  • 160 g świeżego imbiru
  • 80 g cukru trzcinowego
  • gałązka świeżej mięty (użyłam kropli miętowych)
Korzeń imbiru obrać ze skórki, pokroić i zmiksować na gładko ze szklanką wody. Litr wody wlać do garnka i zagotować z cukrem i sokiem z cytryny. Garnek zdjąć z ognia, dodać powstały krem imbirowy i gałązkę mięty. Całość zostawić pod przykryciem, do naciągnięcia na ok 2 godziny. (im dłużej, tym smak będzie bardziej pikantny). Po tym czasie sok przecedzić, rozlać do butelek i zostawić do całkowitego przestygnięcia. Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)


Źródło: Bistro mama

9 komentarzy:

  1. Mmm, uwielbiam imbir, wykorzystuję go do potraw a także do herbatki, robię tez w cukrze, świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dzisiaj sobie coś takiego zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Hm... za mało mam imbiru...lece jutro do sklepu :-) Pycha !

    OdpowiedzUsuń
  4. taki syrop do herbaty... marzenie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Ile butelek soku wychodzi z podanego przepisu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. wszystko zależy od wielkości butelek, soku wychodzi niecałe 1,5 litra :)

      Usuń
  6. Sok jest boski :) Na zimową porę - książka, herbata z sokiem z imbiru i jestem w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. a ile czasu może być przechowywany i czy nadaje się dla kobiety ciężarnej

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli zlejesz go na gorąco do butelek i zapasteryzujesz to myślę że spokojnie postoi nawet całą zimę. Dla kobiet w ciąży imbir jak najbardziej, w niedużych ilościach. Pobudza krążenie, niweluje mdłości, rozgrzewa i chroni przed wirusami.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU