expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 3 stycznia 2013

Chleb pszenno-gryczany, z maszyny

Smaczny chlebek pszenny, z dodatkiem mąki gryczanej, pieczony na jogurcie naturalnym. Ładnie się kroi, jest puszysty i lekki. Piekłam go w maszynie, ale spokojnie można samodzielnie zagnieść ciasto i upiec chleb w piekarniku.

Składniki:
  • ok. 400 g jogurtu naturalnego (2 małe kubeczki)
  • 400 g mąki pszennej chlebowej (typ 650)
  • 100 g mąki gryczanej
  • 1 łyżka cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suchych drożdży
Wszystkie składniki umieszczamy w misie maszyny.  Umieszczamy wg podanej kolejności, najpierw płynne, potem sypkie, na końcu drożdże. Wybieramy program podstawowy (3 godziny) i stopień zrumienia skórki.
Smacznego :)

4 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. trzeba coś jeść :) pozdrawiam!!

      Usuń
  2. osko ten Twój chlebek wygląda, uwielbiam domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  3. wygląda apetycznie, na pewno pyszny
    pozdrawiam
    bs

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU