expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 10 lutego 2016

Kuleczki z soczewicy


Aromatyczne kuleczki z soczewicy i sera. Smażone na głęboki tłuszczu. Z wyczuwalnymi przyprawami typowymi dla kuchni indyjskiej. Idealnie smakują podane na ciepło, wówczas ser w środku jest jeszcze płynny. Można zjadać je na samo, lub z sosem na bazie jogurtu. 
Przepis przygotowałam do 9 numeru magazynu Kocioł. Pozostałe przepisy możecie podejrzeć tutaj:





Składniki:

  • 200 g ugotowanej czerwonej soczewicy
  • 100 g sera brie
  • 70 g sera cheddar
  • ½ łyżeczki mielonego kminu rzymskiego
  • ¼ łyżeczki garam masala
  • sól
  • pieprz

Dodatkowo:

  • mąka pszenna
  • jajko
  • bułka tarta
  • olej


Sery ścieramy na tarce, dodajemy do soczewicy. Przyprawiamy, solą, pieprzem, kminem i garam masala. Całość rozcieramy widelcem na spójną masę. Dłońmi formujemy kuleczki i obtaczamy je w mące. Wstawiamy do lodówki na 30 minut. Schłodzone kuleczki obtaczamy w rozkłóconym jajku i bułce tartej. Czynność powtarzamy. 
Podwójne obtoczenie kuleczek w jajku i bułce tartej tak zabezpieczy wnętrze, że ser nie będzie nam wypływał podczas smażenia.
W szerokim rondelku rozgrzewamy olej. Soczewicowe kuleczki smażymy na rozgrzanym tłuszczu do zrumienienia. Gotowe osączamy na papierowym ręczniku.







14 komentarzy:

  1. Mega smacznie wyglądają, aż chce się je zjeść od razu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. W przekroju wyglądają, jak niebo<3

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe te kuleczki. Z pewnością są pyszne :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. wyglądają znakomicie, takie kotleciki to idealna przekąska :)

    OdpowiedzUsuń
  5. świetny pomysł z tymi kuleczkami :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo fajne te kuleczki:)) Szczególnie gdy się je przekroi zaskakują.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają obłędnie. Akurat mam czerwoną soczewicę :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mmm, ten płynny ser... Poezja :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU