expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

piątek, 9 stycznia 2015

Chleb z ziarnami, na śmietanie

Zaplatany chleb z trzema ziarnami. Prosty i smaczny. Delikatny i miękki dzięki śmietanie. Najlepszy w dniu pieczenia. Zapraszam :)

Składniki:
forma ok. 15x28
  • 600 g mąki pszennej, typ 650
  • 260 g śmietany 18%
  • 170 g letniego mleka
  • 7 g suszonych drożdży
  • 20 g masła
  • łyżeczka soli
  • łyżeczka cukru
  • po 1/3 szklanki sezamu, maku i siemienia lnianego
Dodatkowo: 2 łyżki roztopionego masła do posmarowania

Śmietanę połączyć z drożdżami, łyżeczką cukru i łyżką mąki. Odstawić na parę minut, by drożdże ruszyły. W dużej misce wymieszać mąkę z mlekiem, solą i roztopionym masłem. Następnie wlać rozczyn i wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Uformować kule i przykryć ściereczką. Odstawić na 1 - 1,5 godziny do wyrastania. Wyrośnięte ciasto krótko wyrobić i podzielić na 3 równe części. W każdą z nich wgnieść po kolei ziarna - mak, sezam i len. Rozwałkować w pasma na długość dwóch foremek. Zapleść warkocz, złożyć w pół i ułożyć w keksówce wyścielonej papierem do pieczenia. Przykryć i odstawić na 30 minut do napuszenia. Posmarować masłem.

Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni, ok. 40 - 50 minut. Po 10 minutach obniżyć temperaturę do 180. Gdyby za bardzo się rumienił przykryć papierem do pieczenia. Na 15 minut przed końcem, wyciągnąć chleb z formy i dopiec na ruszcie. Upieczony bochenek pukany od spodu wydaje głuchy dźwięk.
Smacznego :) 


Przepis dodaję do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" w tym miesiącu prowadzonej przez Agatę z bloga Kulinarne przygody Gatity:

 


28 komentarzy:

  1. Chleby z ziarnami są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Łucjo,wiesz dobrze,jak bardzo podobają mi się Twoje wypieki chlebowe.Ten jest kolejnym dowodem,że masz rękę do chlebków:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie wygląda! Może wreszcie się przekonam do wypiekania chleba...

    OdpowiedzUsuń
  4. Łucjo,
    ten chlebek jest przepiękny!

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak zwykle, gdy patrzę na Twoje chlebki dostaję wilczego apetytu:))

    OdpowiedzUsuń
  6. Jaki piękny! Będę musiała koniecznie wypróbować!

    OdpowiedzUsuń
  7. Świetny chlebek. Wygląda bosko. Pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Łucjo , super takie trzy w jednym, smaki sie przeplatają i pieknie też wyglada ta strucla. Pomysł kupuję i pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Co za piękny warkocz, cudnie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Twój chlebek Łucjo wygląda pięknie :) na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  11. świetnie wyglądają te dwie warstwy:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Chleb z ziarnami bardzo lubię:)
    A ten dodatkowo przepięknie wygląda w przekroju

    OdpowiedzUsuń
  13. Zapisałam do zrobienia bo wygląda pysznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Piękny na każdym etapie-surowy i upieczony :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak on pięknie wygląda! Zawsze zachwycają mnie zaplatane chleby i bułki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Krystyna ciechanow17 kwietnia 2023 15:23

    Chlebek wspanialy piekłam porcja na 2 blaszki 20 cm

    OdpowiedzUsuń
  17. Jaką śmietanę użyć?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU