Bardzo kruche i lekkie rożki serowe z jabłkami i cynamonem.
Do wypełnienia możemy użyć również innych owoców. Bardzo lubię je w wersji z bananami, jednak jabłka z cynamonem są u mnie na pierwszym miejscu. Zapraszam :)
Składniki na ciasto:
- 3 szklanki mąki pszennej
- 200 g miękkiego masła
- 2 łyżki cukru pudru
- 200 g homogenizowanego serka twarogowego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 700 g obranych i pokrojonych w kostkę jabłek
- 3 łyżki masła
- 2 łyżki płatków migdałowych
- łyżeczka cynamonu
Masło rozgrzać na patelni, dodać migdały i lekko zrumienić. Wrzucić jabłka i prażyć przez 10-15 minut. Oprószyć cynamonem, odstawić do przestudzenia.
Mąkę i cukier puder przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia,
cukier waniliowy i sól. Następnie serek i pokrojone w kostkę miękkie
masło. Wszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Rozwałkować na grubość ok. 3 mm, pokroić na 10 cm kwadraty. Na każdym kłaść po łyżce jabłek i zlepiać w kształcie trójkątów. Ułożyć na 2 blaszkach wyścielonych papierem do pieczenia. Piec ok. 20 minut w temperaturze 180 stopni. Przestudzone oprószyć cukrem pudrem. Smacznego!
Przepis dodaję do akcji:
Przepis dodaję do akcji:
Śliczne!
OdpowiedzUsuńZ jabłkiem są pyszne i jakie polskie...
O, to muszę zrobić:))))
OdpowiedzUsuńjabłka to druga moja miłość :))) pysznie się prezentują, koniecznie przepis do wykorzystania.pozdrowionka :)
OdpowiedzUsuńPolskie jabłuszka są pyszne,a w tych rożkach to już zupełnie je pokochałam.Wypiek świetny:)
OdpowiedzUsuńMnie ostatnio wzięło na kruche koperty z jabłkami, ale teraz kusisz mnie tym cudem, a u nas takie smakołyki się wprost uwielbia! :)
OdpowiedzUsuńMniam ... rożki wyglądają wspaniale, aż ślinka cieknie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Pysznie wyglądają :) Z jabłkami i cynamonem (koniecznie!) uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńTe rożki maja w sobie coś uzależniającego kończysz jeden i od razu sięgasz po drugi :D
OdpowiedzUsuńZjadłabym kilka, choć raczej jednak kilkanaście ;-)
OdpowiedzUsuńI na złość Putinowi!
OdpowiedzUsuńWspaniałe rożki <3
Z chęcią bym pożarła kilka takich. Do Ciebie daleko, to muszę sama zrobić ;)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne ciacha :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasteczka, nadzienie jabłkowe bardzo do mnie przemawia zwłaszcza o tej porze roku:-)
OdpowiedzUsuńJa również lubię rożki serowe, w cukierni czasami kupuję do kawy. Twoje, do schrupania :)
OdpowiedzUsuńŁucja daj jedno, z jabłkiem i serem czego chcieć więcej. Pysznie wyglądają :-)
OdpowiedzUsuńMoja babcia takie robi, są pyszne :)
OdpowiedzUsuń