expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 10 sierpnia 2014

Karkówka zapiekana z ananasem


Szybka i prosta propozycja obiadowa, choć świetnie też sprawdzi się na grillu. Karkówka w połączeniu z ananasem przypadnie do gustu każdemu kto nie boi się łączyć mięsa z owocami. Nam bardzo smakowała, wyszła krucha i soczysta. Zdecydowanie warta polecenia. U mnie podana z pieczonymi ziemniakami
Zazwyczaj gdy przygotowuję mięsa z piekarnika, jednocześnie z mięsem podpiekam ziemniaki i wtedy cały obiad robi się sam, a ja nie muszę nad nim stać i pilnować. 
Zapraszam :)


Składniki:
  • 80 dag karkówki
  • 8 plastrów ananasa z puszki
  • 2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżeczki płynnego miodu
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka kolendry - w ziarenkach
  • sól, pieprz - do smaku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
Dodatkowo: olej do natłuszczania formy

Karkówkę pokroić na średniej grubości plastry i każdy z plastrów przekroić na pół. Delikatnie rozbić każdy kawałek mięsa. W miseczce wymieszać musztardę, miód, sól, pieprz i 1/2 łyżeczki papryki. Przygotowaną mieszanką nasmarować mięso. Odstawić do lodówki na 2 godziny. W międzyczasie każdy plaster ananasa pokroić na 4 części, a w moździerzu rozetrzeć kolendrę.  Mięso ułożyć w natłuszczonej formie i na każdym kawałku mięsa ułożyć kawałki ananasa. Całość oprószyć pozostałą papryką oraz roztartą kolendrą. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 180˚C i piec przez 1 godzinę, W razie potrzeby mięso przewracać podczas pieczenia - naczynia nie zamykać.
Smacznego : )

Źródło: Delicious Titbits

13 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy wpis. :)))

    Pozdrawiam

    truskawkowa-fiesta.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam połączenie mięsa z owocami, a że takiego jeszcze nie jadłam to bardzo chętnie wypróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo fajny pomysł, znaczy przepis :-). Danie wygląda po prostu przesmacznie. :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak dla mnie super bo lubię połączenie mięsa z owocami 😃

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale smakowitości. Lubię łączyć mięso i owoce. Ananas doskonale się do tego nadaje. Chętnie wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  6. karkówka wygląd smakowicie :) też gdy piekę mięso to piekę ziemniaki lub warzywa :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ciesze się że smkowała Ci moja karkoweczka polecam się na przyszłość, piękne zdjęcia :)buziaki

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię mięsa z owocami, tylko niestety te z puszki u mnie odpadają bo są słodzone. Obiadek pierwsza klasa :-) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetnie wygląda, wspaniały pomysl na obiad

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetne połączenie ! rewelacyjny pomysł ! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Super pomysł na danie obiadowe :-) wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU