Ciasteczka zrobione na bazie płatków jęczmiennych - z dodatkiem wiórków kokosowych, białej czekolady i borówek. Cudownie pachnące podczas pieczenia. Dużo delikatniejsze od ciasteczek owsianych. Zdecydowanie za szybko się rozeszły. Na szczęście nie ma przy nich wiele pracy i zawsze można upiec kolejną porcję. Zapraszam :)
Składnik na ok. 16-20 ciastek:
- 100 g miękkiego masła
- 100 g cukru
- małe jajko
- 80 g mąki pszennej
- 150 g płatków jęczmiennych błyskawicznych
- płaska łyżeczka sody
- szczypta soli
- 100 g białej czekolady
- 60 g wiórek kokosowych
- ok. 150 g borówek
Masło utrzeć z cukrem, dodać jajko - miksować aż całkowicie połączy się z masłem. Następnie dodać mąkę, sól i sodę,
zmiksować. Dodać płatki, kokos i posiekaną drobno czekoladę. Zagnieść
ręką. Formować dłońmi nieduże kulki, lekko je rozpłaszczać w dłoni i układać na
blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. W każdym ciastku zrobić palcem kilka wgłębień, w które powkładać borówki. Ciastka zmieściły mi się na jednej dużej blaszce, jednak trzeba układać je w odstępach ponieważ podczas pieczenia troszkę się rozlewają.
Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po
upieczeniu, odczekać chwilę (będą bardzo miękkie) aż ostygną i stwardnieją. Zdjąć z blaszki.
Smacznego :)
Jak dla mnie idealne ciasteczka!! tylko moja mała, nie wiem dlaczego nie lubi borówek:(
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Tak pysznie wyglądają, że wcale się nie dziwię, że już się rozeszły :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasteczka, są proste w przygotowaniu a ich smak jest cudowny, zawsze; )
OdpowiedzUsuńAle mi narobiłaś smaka:-)
OdpowiedzUsuńŁucjo cudne te ciasteczka :) Koniecznie do wypróbowania :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńFantastycznie wyglądają!
OdpowiedzUsuńWyszły Ci takie piękne i apetyczne,że trudno jest się powstrzymać przed porwaniem jednego:)
OdpowiedzUsuńChrupiące w sliczne jagodowe kropeczki:)
OdpowiedzUsuńurocze :>
OdpowiedzUsuńCiasteczka piękne i nigdy nie jadłam z borówkami. Czas je wykonać :)
OdpowiedzUsuńUrocze i pewnie pyszne!!
OdpowiedzUsuńCzęstujemy się i pozdrawiamy :) :)
Tapenda
Takich jeszcze nie jadłam;)
OdpowiedzUsuńjak zwykle, pysznie i jeszcze raz pysznie;))
OdpowiedzUsuńMniam, idealne do herbaty! Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńSą przecudowne! Zakochałam się w tych borówkowych piegach :)
OdpowiedzUsuńjak świetne ciacha to nie dziwię się że śladu po nich nie zostało :)
OdpowiedzUsuńNiezwykłe, świetne po prostu!
OdpowiedzUsuńśliczności :)
OdpowiedzUsuńŁucja daj jedno ciacho, jęczmienne to ja chętnie schrupię. Z płatkami fajny pomysł. Dzieci na pewno zajadały z apetytem.
OdpowiedzUsuńto ja też zamawiam jedno takie pyszne ciacho :)
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie.
OdpowiedzUsuńTakie proste a ile radości dają :)
OdpowiedzUsuńwspaniałe, pożeram oczami....i musze je upiec, pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńUrocze!
OdpowiedzUsuńMuszą doskonale smakować.
Wyglądają tak uroczo! :)
OdpowiedzUsuńAle cudeńka!
OdpowiedzUsuńMusiały smakować naprawdę wyjątkowo :)
OdpowiedzUsuńpyszności!
OdpowiedzUsuń