Pszenny chleb z dodatkiem cukinii - na zakwasie pszennym. Chleb jest bardzo prosty w przygotowaniu, wystarczy połączyć składniki i odstawić - po 12 godzinach upiec i ostudzić. Miękisz ma lekki, wilgotny i sprężysty. Bardzo lubimy właśnie takie chleby :)
Jeśli jednak nie macie zakwasu, to polecam cukiniowy chleb na drożdżach, który bardziej przypomina bułkę, ale jest bardzo smaczny i podobnie jak ten pieczony na zakwasie długo zachowuje świeżość. Zapraszam :)
Składniki na długą keksówkę:
- 120 g pszennego zakwasu razowego (dokarmiony 24 godziny wcześniej)
- 100 g gęstej śmietany 18%
- ok. 250 ml ciepłej wody
- 600 g mąki pszennej chlebowej - typ 750
- 200 g startej cukinii
- łyżka oleju rzepakowego
- 2 łyżeczki soli
Cukinie odstawić na sicie na 15 minut i łyżką odcisnąć wodę.
Zakwas połączyć ze śmietaną, dodać część wody (w zależności od tego jakiej mąki użyjemy tyle będzie potrzeba wody). Dodać olej i mąkę. Zagniatać ciasto ok. 10 minut. Powinno być gładkie, elastyczne i dość spójne, w razie potrzeby dolewać po odrobinie wody z podanych 250 ml. Gdy ciasto będzie gotowe, partiami dodawać osączoną z wody cukinię i wgniatać ją w ciasto. Teraz już ciasto będzie dużo rzadsze - przełożyć je do keksówki wyścielonej papierem do pieczenia. Wierzch posmarować olejem i przykryć folią spożywczą. Odstawić na 12 godzin.
Po tym czasie ściągnąć folię i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 stopni przez 40 minut, następnie chleb wyciągnąć z formy i dopiekać jeszcze 20 minut. Studzić na kratce.
Smacznego :)
Chleb dodaje do akcji "Na zakwasie i na drożdżach" prowadzonej przez Zapach Chleba :)
robiłam ostatnio muffiny z cukinią i były pyszne to i chlebuś musiał obłędnie smakować
OdpowiedzUsuńLubię tak do Ciebie zaglądać w porze śniadaniowej i przyglądać się takimi pysznym wypiekom chlebowym :) aż człowieka nachodzi chęć wgryzienia się w taką kromeczkę :)
OdpowiedzUsuńz cukinią nie jadłam :) pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam cukiniowego:)kolejny piękny chlebuś spod Twojej ręki:)
OdpowiedzUsuńjak zwykle nietypowe, pyszne połączenie;))
OdpowiedzUsuńPo prostu rewelacja!
OdpowiedzUsuńjaką ma wspaniałą skórkę:)
OdpowiedzUsuńCoraz bardziej zaskakujesz mnie tymi chlebkami! Cudny :)
OdpowiedzUsuńpodoba mi sie dodatek w postaci cukinii :) pycha!:)
OdpowiedzUsuńNigdy takiego nie jadłam. Muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńCudowny chlebek, lubię takie :)
OdpowiedzUsuńskuszę się chyba na wersję drożdżową :) piękny bochenek :)
OdpowiedzUsuńŁucja daj kawałek, bo u mnie takich jeść nie chcą. A chętnie bym zjadła. Żółtą cukinię bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńRobiłam niedawno drożdżowy, z orzechami. Obłędnie połączenie!
OdpowiedzUsuńKiedy ja w końcu własny zakwas wyhoduję...
A jeśli dam zakwas żytni, to może sie tez udać ?
OdpowiedzUsuńOczywiście że się uda :)
UsuńDzięki za odpowiedź, na pewno kiedyś upiekę taki bocheneczek, może nie będzie taki piękny jak Twój, ale się postaram :)
Usuń