Czereśnie karmelizowane w cukrze. Kolejne owoce, które zamknęłam w słoiku, by zimą cieszyć się ich smakiem i kolorem. Czereśnie przygotowałam bazując na przepisie, który przedstawiłam przy okazji bułeczek z czereśniami. Będą idealne do drożdżówek, babeczek czy gofrów.
Składniki:
- 800 g czereśni umytych i wydrylowanych
- 5 łyżek cukru
- 1 cytryna
Czereśnie wrzucić na patelnię, wlać sok z cytryny, dodać cukier i skórkę cytrynową. Podgrzewać na bardzo małym ogniu aż czereśnie puszczą sok, a cukier się rozpuści. Chwilę tak gotować, od czasu do czasu mieszając. Zdjąć z ognia - wystudzić. Ponownie podgrzewać, po zagotowaniu, podgrzewać na małym ogniu jeszcze 5 minut. Następnie włożyć do słoiczka, zakręcić i ustawić do góry dnem.
Smacznego :)
Z podanych składników wyszedł mi 1 słoiczek 400 gramowy.
Genialne!
OdpowiedzUsuńMuszą smakować obłędnie, szczególnie z goframi :)
OdpowiedzUsuńteż tak myślę :) spróbuję na pewno :)
Usuńwow.. brzmi tak słodko i rozkosznie... <3
OdpowiedzUsuńWpadnę na nie, mogę?;D
zapraszam :)
UsuńJakoś czereśnie do tej pory traktowałam po macoszemu jeśli chodzi o prztwory czy desery. Zazwyczaj kończyły jedzone same. Twoje bardzo zachęcają :-)
OdpowiedzUsuńJadłam w podobny sposób przygotowane truskawki-pyszne!
OdpowiedzUsuńpysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńZrobię dla siebie taki słoiczek:)
OdpowiedzUsuńAch jak to wspaniale będzie smakować w zimie :)
OdpowiedzUsuńwow, ekstra pomysł! idealnie by się nadały do ciasta.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam!
tak :) będą idealne :) pozdrawiam!
UsuńMuszę mieć chociaż jeden słoiczek :D
OdpowiedzUsuńAle to musi być pyszne do naleśników, gofrów. Ślinka mi cieknie pycha :-)
OdpowiedzUsuńjuż nabrałam ochoty na zrobienie takich :-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym słoik na poczekaniu :))
OdpowiedzUsuńw sam raz na zimę do ciast:D
OdpowiedzUsuńSwietne są!:)
OdpowiedzUsuń