Letnie placuszki z kalarepki :) Tanie i smaczne. U nas sezon na placuszki warzywne już rozpoczęty. Pierwsze prezentuję z kalarepką. Jak tylko urośnie mi w ogródku cukinia, będą z cukinią, następnie z dynią :)
Bardzo smaczne i delikatne w smaku. Najlepiej nam smakują podane z pomidorami, oliwą i bazylią. Polecam :)
Składniki:
- 1,5 kg kalarepki
- 2 młode cebulki
- 4 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- sól, pieprz
- 3 jaja
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 3 łyżki mąki pszennej
Kalarepkę
obrać, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Osolić, zamieszać i odstawić,
by kalarepka puściła sok. W tym czasie posiekać drobno cebulkę, natkę i
czosnek. Odsączyć kalarepkę, dodać pozostałe składniki.
Dokładnie wymieszać. Smażyć na oleju roślinnym z obu stron, tak jak
placki ziemniaczane. Po usmażeniu pierwszego placuszka, sprawdzić smak,
czy nie trzeba więcej soli lub pieprzu. Jeśli się łamie i rozpada można
dodać odrobinę mąki.
Składniki na pomidory z bazylią:
- 2 duże pomidory
- 1 mała młoda cebulka
- kilka listków świeżej bazylii
- sól, pieprz, oliwa
Smacznego :)
z kalarepki jeszcze nie jadłam, a z cukinii bardzoo lubię! :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam kalarepkowych,ale tak smacznie wyglądają,że trzeba je będzie wypróbować:)
OdpowiedzUsuńkalarepy jeszcze nie jadłam :O ej, jak to smakuje? :D
OdpowiedzUsuńFajny pomysł, wykorzystam przy okazji:-)
OdpowiedzUsuńWypróbuję, kalarepka już zawojowała moje serce w tym roku :)
OdpowiedzUsuńZ kalarepki placuszków jeszcze nie jadłam muszę to koniecznie nadrobić :D
OdpowiedzUsuńjestem taaaaka glodna, a tutaj taki wpis! Lece do kuchni i zaczynamy gotowanie :) Zapraszam do mnie!
OdpowiedzUsuńświetny pomysł na zdrowy obiad:)
OdpowiedzUsuńbardzo fajny obiad:) placuszki z cukinii uwielbiam a tych z kalarepy jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł. Z kalarepki jeszcze nie jadłam. :)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne i zdrowe placuszki :-) sama jestem ciekawa jak smakują :-)
OdpowiedzUsuńo! z kalarepki jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńKalarepka zupełnie zapomniana u mnie w kuchni. Może już czas to zmienić:)
OdpowiedzUsuńAle świetny pomysł! Jeszcze nigdy placków z kalarepy nie jadłam, a już wiem że one są pyszne :)
OdpowiedzUsuńdziękuję za komentarze :) kalarepka jest delikatna w smaku, na ciepło placuszki smakują podobnie do pieczonej rzodkiewki, na zimno już bardziej delikatnie, jak placki z cukini :) gorąco polecam, jest danie tanie i smaczne :)
OdpowiedzUsuńNie miałam jeszcze okazji kosztować:) Z pewnością wypróbuję przepis. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńBardzo smaczny pomysł:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam kalarepę, ale tak to jeszcze nie jadłam...
OdpowiedzUsuń