expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

poniedziałek, 29 lipca 2013

Lody z pieczonych bananów

Lody domowe, o intensywnym smaku, ponieważ zrobione z pieczonych bananów. Myślę że w takie upały jakie od kilku dni u nas goszczą każdy chętnie zjada lody :) więc może skusicie się właśnie na takie :)


Składniki:
  • 3 dojrzałe banany
  • brzoskwinia
  • 2 łyżki masła
  • 4 łyżki cukru trzcinowego 
  • 3/4 szklanki mleka
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
  • 1,5 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli
Banany o brzoskwinię obrać, pokroić w plastry, ułożyć na blaszce, obsypać 2 łyżkami cukru i obłożyć masłem. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni, przez 30 - 40 minut.
Po upieczeniu, banany zmiksować z mlekiem, śmietanką, pozostałym cukrem, ekstraktem waniliowym, sokiem z cytryny i szczyptą soli.
Masę schłodzić w lodówce, a następnie wlać do maszyny do lodów i postępować według instrukcji jej producenta.
Lody można wykonać bez maszynki: Schłodzoną masę przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki na minimum 8 godzin. W między czasie można je kilka razy zmiksować by rozbić powstające kryształki lodu, wtedy lody będą puszyste.

Smacznego :) 

Źródło: Sunday Bake









22 komentarze:

  1. O takich lodach, to ja jeszcze nie słyszałam. Zapowiadaja sie baaardzo smakowicie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają kusząco, smak też z pewnością obłędny.
    Muszę spróbować.
    T.C.

    OdpowiedzUsuń
  3. No Kochana i jak tu trzymać formę,jak kusisz takimi smakołykami-zapisuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  4. ha! też mam już lodową maszynerię i będę mogła takie ukręcić :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. czekam z niecierpliwością na Twoje lody :)

      Usuń
  5. Muszą mieć cudownie intensywny smak, podobają mi się :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak, smakują bardzo intensywnie :)

      Usuń
  6. bananowe lody lubię, ale z pieczonych bananów jeszcze nie robiłam - fajny pomysł:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach, smaku mi narobiłaś, wyglądają niesamowicie kusząco, chętnie wypróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. pieczone banany? Wow, brzmi zaskakująco jako dodatek do lodów.. :)

    OdpowiedzUsuń
  9. ale narobiłaś mi smaka.Pędzę po banany!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Sama bym zjadała, te pieczone banany to super pomysł, wyglądają jak z lodziarni takie perfekcyjne ci wyszły :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Takich lodów to chyba w żadnej lodziarni nie ma. Jak będę mieć wolną chwilę to sobie zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  12. To musiał być wspaniały smak! :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pieczone banany? Interesujące!

    OdpowiedzUsuń
  14. niezwykłe muszą być :-) chyba się skuszę na nie :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zamiast piec banany można je położyć na słońcu i nie będzie potrzeby odpalania piekarnika ;D
    Świetny przepis i na pewno trzeba będzie je wypróbować :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU