Składniki:
- 3 dojrzałe banany
- brzoskwinia
- 2 łyżki masła
- 4 łyżki cukru trzcinowego
- 3/4 szklanki mleka
- 3/4 szklanki śmietanki 30%
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii
- 1,5 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli
Po upieczeniu, banany zmiksować z mlekiem, śmietanką, pozostałym cukrem, ekstraktem waniliowym, sokiem z cytryny i szczyptą soli.
Masę schłodzić w lodówce, a następnie wlać do maszyny do lodów i postępować według instrukcji jej producenta.
Lody można wykonać bez maszynki: Schłodzoną masę przelać do pojemnika i włożyć do zamrażarki na minimum 8 godzin. W między czasie można je kilka razy zmiksować by rozbić powstające kryształki lodu, wtedy lody będą puszyste.
Smacznego :)
Źródło: Sunday Bake
O takich lodach, to ja jeszcze nie słyszałam. Zapowiadaja sie baaardzo smakowicie! :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają kusząco, smak też z pewnością obłędny.
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować.
T.C.
spróbuj koniecznie :)
UsuńNo Kochana i jak tu trzymać formę,jak kusisz takimi smakołykami-zapisuję przepis:)
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie.....;)!
OdpowiedzUsuńciekawa sprawa:)
OdpowiedzUsuńha! też mam już lodową maszynerię i będę mogła takie ukręcić :)
OdpowiedzUsuńczekam z niecierpliwością na Twoje lody :)
UsuńMuszą mieć cudownie intensywny smak, podobają mi się :)
OdpowiedzUsuńtak, smakują bardzo intensywnie :)
Usuńbananowe lody lubię, ale z pieczonych bananów jeszcze nie robiłam - fajny pomysł:)
OdpowiedzUsuńAch, smaku mi narobiłaś, wyglądają niesamowicie kusząco, chętnie wypróbuję ;)
OdpowiedzUsuńpieczone banany? Wow, brzmi zaskakująco jako dodatek do lodów.. :)
OdpowiedzUsuńale narobiłaś mi smaka.Pędzę po banany!!
OdpowiedzUsuńSama bym zjadała, te pieczone banany to super pomysł, wyglądają jak z lodziarni takie perfekcyjne ci wyszły :-)
OdpowiedzUsuńTakich lodów to chyba w żadnej lodziarni nie ma. Jak będę mieć wolną chwilę to sobie zrobię.
OdpowiedzUsuńTo musiał być wspaniały smak! :-)
OdpowiedzUsuń:) był faktycznie!
UsuńPieczone banany? Interesujące!
OdpowiedzUsuńniezwykłe muszą być :-) chyba się skuszę na nie :-)
OdpowiedzUsuńZamiast piec banany można je położyć na słońcu i nie będzie potrzeby odpalania piekarnika ;D
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis i na pewno trzeba będzie je wypróbować :D