expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 24 lipca 2013

Czerwone porzeczki ucierane z cukrem

Czerwona porzeczka utarta z cukrem. Bardzo prosty sposób, by przechować porzeczki. Owoce są utarte  z cukrem, następnie pasteryzowane na mokro. Tak przygotowane porzeczki będziemy mogli wykorzystać np. do naleśników, gofrów, a gdy przetrzemy je przez sito będą doskonałym sosem na bazie którego można zrobić frużelinę do przełożenia tortów lub przygotowania kremu.


Składniki:
  • 500 g czerwonej porzeczki
  • 750 g cukru
Porzeczki oddzielić od ogonków, umyć. Utrzeć z cukrem do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Przełożyć do słoiczków. Dno szerokiego garnka wyścielić złożoną ściereczką. Wstawić słoiczki i zalać zimną wodą tak by woda sięgała do 3/4 wysokości słoiczków. Podgrzewać na małym ogniu, do czasu aż woda się zagotuje. Pasteryzować pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie słoiczki wyciągnąć z wody i ustawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :)

12 komentarzy:

  1. Świetnie, właśnie szukałam pomysłu na przetworzenie porzeczek:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super!pamiętam,jak jako dziecko robiłam sobie takie na deser,ucierałam je w kubeczku i jadłam od razu,oczywiście nie pasteryzowałam hahah:)

    OdpowiedzUsuń
  3. pycha!:) moja mama różne owoce tak przeciera z cukrem:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale to musi być dobre, bardzo lubię takie kwaskowe smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. no, a ja właśnie mam trochę problemu z porzeczkami, to teraz już wiem jak je ciekawie przygotować na potem :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. myślę że jest to najszybszy i najprostszy sposób :) a zimą będziemy czarować ;)

      Usuń
  6. Super pomysł na wykorzystanie porzeczek. no i trochę zazdroszczę tych słoiczków zimą :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) takie słoiczki zimą są prawdziwym skarbem :)

      Usuń
  7. nie znam się na czerwonych porzeczkach, musi byc tyle cukru?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Gosiu myślę że można dać w proporcjach 1:1, ale że porzeczka lubi cukier to dałam troszkę więcej cukru by uzyskała konsystencję galaretki :)

      Usuń
  8. widzę, że też skusiłaś się na czerwoną porzeczkę :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU