Czerwona porzeczka utarta z cukrem. Bardzo prosty sposób, by przechować porzeczki. Owoce są utarte z cukrem, następnie pasteryzowane na mokro. Tak przygotowane porzeczki będziemy mogli wykorzystać np. do naleśników, gofrów, a gdy przetrzemy je przez sito będą doskonałym sosem na bazie którego można zrobić frużelinę do przełożenia tortów lub przygotowania kremu.
Składniki:
- 500 g czerwonej porzeczki
- 750 g cukru
Porzeczki oddzielić od ogonków, umyć. Utrzeć z cukrem do czasu, aż całkowicie się rozpuści. Przełożyć do słoiczków. Dno szerokiego garnka wyścielić złożoną ściereczką. Wstawić słoiczki i zalać zimną wodą tak by woda sięgała do 3/4 wysokości słoiczków. Podgrzewać na małym ogniu, do czasu aż woda się zagotuje. Pasteryzować pod przykryciem 20 minut. Po tym czasie słoiczki wyciągnąć z wody i ustawić do góry dnem do całkowitego wystudzenia.
Smacznego :)
Świetnie, właśnie szukałam pomysłu na przetworzenie porzeczek:)
OdpowiedzUsuńSuper!pamiętam,jak jako dziecko robiłam sobie takie na deser,ucierałam je w kubeczku i jadłam od razu,oczywiście nie pasteryzowałam hahah:)
OdpowiedzUsuńpycha:)!
OdpowiedzUsuńpycha!:) moja mama różne owoce tak przeciera z cukrem:)
OdpowiedzUsuńAle to musi być dobre, bardzo lubię takie kwaskowe smaki :-)
OdpowiedzUsuńno, a ja właśnie mam trochę problemu z porzeczkami, to teraz już wiem jak je ciekawie przygotować na potem :-)
OdpowiedzUsuńmyślę że jest to najszybszy i najprostszy sposób :) a zimą będziemy czarować ;)
UsuńSuper pomysł na wykorzystanie porzeczek. no i trochę zazdroszczę tych słoiczków zimą :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :) takie słoiczki zimą są prawdziwym skarbem :)
Usuńnie znam się na czerwonych porzeczkach, musi byc tyle cukru?
OdpowiedzUsuńGosiu myślę że można dać w proporcjach 1:1, ale że porzeczka lubi cukier to dałam troszkę więcej cukru by uzyskała konsystencję galaretki :)
Usuńwidzę, że też skusiłaś się na czerwoną porzeczkę :)
OdpowiedzUsuń