Smaczne danie, które zrobiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni :) Soczysty kurczak, podany z chrupiącym groszkiem, wszystko posypane prażonym sezamem. Groszek zebrałam na swoim ogródku :) Danie jest proste i smaczne, polecam :)
Składniki marynaty:
- 1 białko
- 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2 łyżeczki oleju sezamowego
- świeżo mielony pieprz
Składniki potrawki:
- 1/2 kg piersi kurczaka
- 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych - użyłam oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- 2-3 cm korzenia imbiru
- 3 cebule dymki - użyłam 1 młodą cebulkę i pęczek szczypiorku
- 180-200 g piczarek
- 150 g strączków groszku cukrowego
- 2 łyżki sherry półwytrawnego - pominęłam
- 1 łyżka sosu sojowego
- 2-3 łyżki ziaren sezamu uprażonych na złoto na suchej patelni
Wszystkie składniki marynaty połączyć.
Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski wielkości mniej więcej
strączków groszku cukrowego. Zalać marynatą. Odstawić do lodówki na
minimum 30 minut.
Pieczarki obrać, pokroić. Imbir zetrzeć na tarce. Cebulę, czosnek i szczypior drobno posiekać. Groszek cukrowy umyć.
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek, cebulę, szczypiorek i imbir.
Smażyć ok. 1 minutę. Dodać kurczaka. Podsmażyć z obu stron, ok 5 minut.
Dodać pieczarki i całe strączki groszku. Wlać 1 łyżkę sosu sojowego,
sherry, mocno podgrzać, smażyć ok. 10 minut. Tak by piersi były usmażone, a
warzywa pozostały jędrne.
Posypać sezamem i podawać od razu. Podałam z ryżem ugotowanym w bulionie.
Smacznego :)
Źródło: Kuchnia
Swojski młodziutki groszek. Taki słodki, cudowny smak dzieciństwa:)I ten lekko imbirowy kurczak. Kupuję przepis.
OdpowiedzUsuńpowtórzę się - piękne zdjęcie Łucja! :) i na pewno smaczny kurczak :)
OdpowiedzUsuńdziękuję Agatko :* a kurczak smaczny :) bardzo!!
UsuńBardzo fajne jedzonko:)A ten groszek dzieciństwo mi przypomniał-taki słodziutki...
OdpowiedzUsuńsłodki i chrupiący :) pycha!!
UsuńZazdroszczę Ci własnego ogródka warzywnego. Uwielbiam groszek, zresztą całe danko pycha:-).
OdpowiedzUsuńUwilbiam dania z groszkiem cukrowym :) Pyszny musi byc taki kurczak
OdpowiedzUsuńJak pięknie podane, i jakie fajne smaki imbir,sezam, sos sojowy. Ale to musi być dobre ;-)
OdpowiedzUsuńjest faktycznie pyszne :)
UsuńPysznosci. Jakie piekne kolory...to zdjecie jest tak pieknie letnie... :) Lubie wyjadac mlody groszek z lupinek :)
OdpowiedzUsuńdziękuję pięknie :)
Usuńwygląda świetnie:) ciekawe połączenie:)
OdpowiedzUsuńwow.. wygląda baaajecznie! Postarałaś się :) a ta kolorystyka! <3
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńJeszcze nigdy nie jadłam groszku w takiej wersji. Chyba sporo mnie ominęło... :)
OdpowiedzUsuńgroszek jest teraz na czasie więc spróbuj :) nie będziesz żałować :)
Usuń