Kiszone zielone pomidory. Takie, jak przyrządza je moja mama. Są doskonałym dodatkiem do mięs, na samo, lub przygotowane w formie sałatki. Zapraszam :)
Składniki:
- 3 kg drobnych pomidorów zielonych
- koper
- czosnek - obrany
- korzeń chrzanu - obrany i pokrojony na kilkucentymetrowe kawałki
- wrzątek
- sól
Pomidory umyć.
W każdym słoiku ułożyć po 3 ząbki czosnku, po gałązce kopru i kawałku chrzanu, włożyć pomidory i przykryć je gałązką kopru. Zalać gorącą, osoloną wodą w proporcjach 1 łyżka soli na 1 litr wody. Słoiki zamknąć.
Smacznego :)
W każdym słoiku ułożyć po 3 ząbki czosnku, po gałązce kopru i kawałku chrzanu, włożyć pomidory i przykryć je gałązką kopru. Zalać gorącą, osoloną wodą w proporcjach 1 łyżka soli na 1 litr wody. Słoiki zamknąć.
Smacznego :)
Sałatka do obiadu:
Kilka kiszonych pomidorów, 2 ząbki czosnku, mała cebulka, łyżka majonezu, sól i pieprz. Pomidory pokroić, czosnek i cebulkę drobno posiekać, składniki połączyć, dodać majonez, sól i pieprz do smaku.
Nigdy nie miałam okazji spróbować. Ale jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńŚlicznie wyglądają w tym weku... :)
OdpowiedzUsuńdziękuję :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł na zielone pomidory :)
OdpowiedzUsuńChciałabym je spróbować, bo jeszcze nie miałam okazji;-)
OdpowiedzUsuńzachęcam :)
Usuńpowielam, chciałam ale nie zrobiłam ;) Powiedz jak to smakuje bo nigdy nie miałam okazji spróbować a legendy słyszę :)
OdpowiedzUsuńpodobnie jak kiszone ogórki, są kwaskowe i aromat mają podobny, ponieważ przyprawy te same, jednak mimo wszystko mają smak zielonych pomidorów! warto spróbować :)
UsuńPomyslowe:)
OdpowiedzUsuńMam w domo trochę zielonych pomidorków, pokażę mamie przepis, bo już się zastanawiała co z nimi zrobić :)
OdpowiedzUsuńNigdy takich nie jadłam, jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńA ja widzę pierwszy raz... pomysłowo :) tylko zielone pomidorki by się musiało gdzieś znaleźć :)
OdpowiedzUsuń:) Ja wiem jakie one są pyszne, moja mama robiła:)
OdpowiedzUsuńhmm.... zielonych pomidorków mnóstwo i co z nimi zrobić?! już wiem!! idę brać się do roboty :)
OdpowiedzUsuńPomidorki bardzo pyszne jadłem będąc na Ukrainie i Mołdawi. Podają je do wina ale tylko w domu.
OdpowiedzUsuńA MI WYSZLY OKROPNIE GORZKIE
OdpowiedzUsuńA po jakim czasie sa gotowe do jedzenia
OdpowiedzUsuń?
Myślę, że po 4-5 dniach będą już ukiszone. Proces kiszenia pomidorów jest taki sam jak przy kiszeniu ogórków, czy buraków. Po kilku dniach są gotowe do spożycia.
OdpowiedzUsuń