expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 27 października 2013

Jesienna zupa ...

Jesienna zupa z dyni, marchewki, czerwonej soczewicy, cebuli i koncentratu pomidorowego. Rozgrzewająca, zdrowa i pożywna. Autorką przepisu jest Veggie z blogu Veggieola, która zaprosiła mnie do wspólnego gotowania. Krem bardzo nam smakował i z pewnością będziemy do niego wracać :) Zmieniłam jedynie sposób przyprawienia, ponieważ mimo że lubię ostre potrawy, musiałam tak przyprawić zupę by mogły ją zjeść dzieci.

Składniki:

  • 1 mała dynia hokkaido - użyłam swojej dyni z ogródka
  • 2 duże cebule
  • 5 średnich marchewek
  • 1 filiżanka czerwonej soczewicy
  • 1 mały przecier pomidorowy
  • sól
  • olej
  • przyprawy: czosnek, chili, papryka czerwona, tabasco 
u mnie: szczypta imbiru i kurkumy, curry i pieprz do smaku

Cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na złoto w dużym garnku. Marchewki i dynię obrać, pokroić na małe kawałki, umieścić w garnku i zalać wodą (ok. 3 szklanek). Dodać czerwoną soczewicę i gotować wszystko do miękkości. Zdjąć z ognia, zmiksować, dodać przecier pomidorowy i przyprawy. W razie potrzeby dolać wody, tak by uzyskać pożądaną gęstość kremu. 
Podawać z grzankami, pestkami dyni lub słonecznika.

Smacznego :) 
Zapraszam do odwiedzenia pozostałych blogerek, które z nami gotowały:

24 komentarze:

  1. pięknie podana! smakowała mi bardzo.
    miło było wziąć udział w takim gotowaniu!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękny kolor! Takie wspólne gotowanie jest świetną inicjatywą: )

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale cudna, no i szczęściara z Ciebie, że masz własne dynie, z pewnością smakowało jeszcze lepiej :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) dynie z ogródka to moja duma :) pracuję na nią cały rok :D

      Usuń
  4. kolor nadal pozostał, pysznie! :)
    Na prawdę, mogłabym Wam pomóc ją jeść, jeśli ktoś szybciej by się najadł ;D

    OdpowiedzUsuń
  5. Pysznie ta zupa się zapowiada :) Jesienne smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie :) Takiej wersji jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda pięknie. a jeszcze z taka dynią z ogródka... musiało być pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam hokaido choć w tym roku nie kupiłam i nie zrobiłam:( może przyjdzie jeszcze taki czas Łucjo bo twoja zupka pięknie i smacznie się prezentuje:) pozdrowionka!

    OdpowiedzUsuń
  9. z tą posypaną dynią wygląda cudnie :) dziękuję również za wspólne gotowanie i pozdrawiam ciepło

    OdpowiedzUsuń
  10. Ta zupa ma moc! A u Ciebie taki kolor :) Wspaniała !

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolorek piękny, moja dynia takiego nie miała :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. jak zwykle pięknie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękna zupka:-), jak dobrze, że istnieje dynia:-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU