expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 22 października 2013

Sernik dyniowy

Delikatny i kremowy sernik z dynią. Pieczony w kąpieli wodnej. Typowo dla tego sposobu pieczenia, sernik nie opada i nie pęka, pozostaje wilgotny i gładki. Łatwo się go kroi, choć w moim przypadku przeszkadzały nieco orzechy :) Spód i boki sernika zrobione są z ciasteczek maślanych, jego ozdobą i dopełnieniem smakowym są karmelizowane orzechy. Sernik jest lekko słodki, więc można go udekorować bitą śmietaną. Nam zdecydowanie bardziej smakował z orzechami, jednak dużo gorzej się go kroiło. Polecam!

Składniki na spód, tortownica o średnicy 23 cm:
  • 250 g ciasteczek maślanych
  • 80 g masła
  • 1 łyżeczka przyprawy do piernika
Tortownicę wyłożyć dokładnie folią aluminiową. Na zewnątrz również. Sernik będzie pieczony w kąpieli wodnej i tortownica musi być szczelna by nie przepuściła wody.
Ciasteczka drobno rozkruszyć blenderem. Połączyć z roztopionym masłem i przyprawą do piernika. Masą ciasteczkową wyłożyć dno i boki tortownicy. Schłodzić w lodówce przez 30 minut.

Składniki na masę serową:
  • 750 g twarogu półtłustego, zmielonego przynajmniej 2 razy
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 jajka
  • 3 żółtka
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 190 g drobnego cukru do wypieków
  • 425 g puree z dyni*
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
Wszystkie składniki na sernik powinny być w temperaturze pokojowej.
Składniki na masę serową umieścić w misie miksera i zmiksować na gładką, jednolitą masę. Miksować tylko do połączenia się składników. Wylać na ciasteczkowy spód, wyrównać. Tortownicę włożyć do większego naczynia żaroodpornego i napełnić je wrzącą wodą do 1/2 wysokości tortownicy. Piekarnik nagrzać do temperatury 170 stopni, wstawić sernik i natychmiast obniżyć temperaturę do 150 stopni, piec 1 i 1/2 godziny.
Po tym czasie sernik wyciągnąć z piekarnika, ostudzić, następnie schłodzić go w lodówce przez całą noc. 

* puree z dyni -  by przygotować puree z  dyni, wystarczy obrać dynię i pokroić w drobną kostkę. Umieścić w garnku z grubym dnem i gotować z niewielką ilością wody ok 20-30 minut, aż dynia się rozpadnie. Wodę odlać, dynię zmiksować na puree i ostudzić. Można również dynię upiec, a następnie zmiksować.

Składniki na karmelizowane orzechy: 
  • 2 łyżki margaryny
  • łyżka miodu
  • 2 łyżki cukru
  • 150 g orzechów włoskich
Margarynę roztopić na patelni, dodać orzechy i zrumienić je chwilę. Dodać miód i cukier i podsmażać na wolnym ogniu stale mieszając, aż orzechy się zrumienią. Ciepłymi ale nie gorącymi (jeśli za bardzo ostygną masa stężeje) udekorować sernik.

Smacznego :)

Źródło: Moje Wypieki


27 komentarzy:

  1. te karmelizowane orzechy na górze- naprawdę świetny dodatek! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. marzy mi się ten sernik, tylko czasu niestety brak :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zachęcam :) wcale nie jest pracochłonny!

      Usuń
  3. Wow! Wygląda naprawdę imponująco!

    OdpowiedzUsuń
  4. Orzechowy wianuszek to godna korona dla Twojego serniczka :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sernik dyniowy to jest to!
    Kiedyś sama podobny wykonałam i tęsknię za tym smakiem...

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ cudnie wygląda ! Nie wpadłam na to, żeby ją zrobić w wodnej kąpieli, pewnie jest jeszcze bardziej delikatny :-)
    A ja właśnie wcinam kawałek mojego do kawki !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. mój już zjedzony :) uwielbiam serniki pieczone w kąpieli wodnej!

      Usuń
  7. O ja cię. To jest dopiero sernik. Prezentuje się jak malowany. Uwielbiam takie połączenia

    OdpowiedzUsuń
  8. Aż ślinka cienkie- uwielbiam ciasta z dynią;-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo jestem ciekawa smaku i jak wyglada wewnatrz:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. smak delikatny, mało słodki ;) w środku kremowy, jednocześnie na tyle zwarty by bez problemu się kroił!

      Usuń
  10. Robię bardzo podobny... próbowałam raz zrezygnować z kąpieli wodnej i wyszedł gorzej - to chyba mój ulubiony sernik.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wyrośnięty i ogromny :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciekawi mnie smak twojego sernika ,smak dyni też, nadal jej nie jadłam,bo jakoś nam nie po drodze,he,he.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. zaszalej z dynią póki trwa sezon a internecie tysiące przepisów z nią :)

      Usuń
  13. gratuluję roku bloga :D
    A sernik-pierwsza klasa! Jaki wyyysoki :D Meega :)

    OdpowiedzUsuń
  14. wygląda cudnie!
    muszę się skusić i zrobić, bo z dynia nigdy nie robiłam :-)
    i życzę Ci kolejnych udanych lat w sieci :-)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU