expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

wtorek, 29 października 2013

Drożdżówka dyniowa

Pachnąca cynamonem drożdżówka z dodatkiem dyni i skórki pomarańczowej. Miąższ wyszedł wilgotny, sprężysty, doskonale komponuje się z chrupiącą cynamonową kruszonką. Piekłam z połowy porcji i tak podaję przepis. Zapraszam :)

Składniki na długą keksówkę:
  • 1/2 szklanki letniego mleka
  • 190 ml puree z dyni
  • 30 g roztopionego, lekko przestudzonego masła - u mnie 30 ml oleju rzepakowego
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 15 g świeżych drożdży
  • 1/3 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • płaska łyżeczka cynamonu
Kruszonka:
  • 90 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • łyżeczka cynamonu 
  • 60 g roztopionego gorącego masła + łyżka do posmarowania ciasta
Puree z dyni - małą dynię przekroić, wydrążyć środek. Pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na blaszce, przykryć folią aluminiową i piec do miękkości w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni. Po upieczeniu dynię obrać i zmiksować. Można też dynię obrać i pokroić w kosteczkę, ugotować w małej ilości wody a następnie zmiksować.

Drożdże połączyć z połową mleka i odrobiną cukru, odstawić na 15 minut by drożdże ruszyły.
Resztę mleka wymieszać z puree dyniowym, masłem i skórką pomarańczową. Mąkę połączyć z solą, cukrem i cynamonem, wlać mieszankę mleka i dyni oraz rozczyn drożdżowy. Ciasto wyrobić, gdyby było za rzadkie dosypać 2 łyżki mąki, nie więcej. Z ciasta uformować kulę i włożyć do opruszonej mąką miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na ok. 1,5 godziny, do podwojenia objętości. 
W tym czasie przygotować kruszonkę:
Mąkę wymieszać z cukrem i cynamonem, dodać gorące masło i wymieszać widelcem, następnie palcami. Gdyby była za mokra dodać 1-2 łyżki mąki.

Wyrośniętym ciastem mocno uderzyć o blat i krótko wyrobić - moje było tak rzadkie że wyrobiłam je chwilę w misce i przelałam do wyłożonej papierem do pieczenia formy. Wierzch posmarować masłem i obsypać kruszonką. Przykryć i odstawić ciasto do napuszenia - powinno podwoić objętość. Piec w piekarniku nagrzanym do 175 stopni przez 35-45 minut, do suchego patyczka.
Po przestudzeniu ciasto obsypać cukrem pudrem.
Smacznego :) 

Źródło: Moje Wypieki

Przepis dodaję do akcji:

26 komentarzy:

  1. Wygląda przepysznie! W życiu nie powiedziałabym, że to drożdżówka;) Bardziej przypomina mi babkę;) Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. faktycznie drożdżówka wyszła inna niż wszystkie jakie do tej pory piekłam :) dla mnie bardziej smakuje jak chlebek niż babka, mimo wszystko jest smaczna i do kawki, mleka idealna!

      Usuń
  2. Bardzo ładna drożdżówka. Takie równiutkie dziurki w miekiszu. Dziękuje za dołączenie do "Na zakwasie i na drożdżach" Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję :) i cała przyjemność po mojej stronie! pozdrawiam :)

      Usuń
  3. piękny kolor i cudną strukturę ciasta ma Twoja drożdżówka ...
    wypieki z dodatkiem dyniowego musu zawsze mnie zachwycają barwą i kuszą niezmiernie ... oprzeć się im nie umiem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jest wspaniała! :) dziś u nas drożdżowo :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale ładna drożdżówka!: jaki piekny kolor ma:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Żółciutka i pewnie wilgotna, tak się spodziewam, bo dynia swoje zrobi nie tylko pod względem koloru, ale też wilgotności.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniała,puchata ,chętnie bym skosztowała.

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękna jest ! Taka puchata i z pewnością pyszna.:)

    OdpowiedzUsuń
  9. świetna!:) i jest taka żółciutka:)

    OdpowiedzUsuń
  10. O matko,ale mi narobiłaś smaku...Piękny kolor:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł na ciasto. I ten kolor :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Świetny jesienny przepis. Dyniowo, z cynamonem - tak jak uwielbiam. Przepysznie tu dzisiaj u Ciebie :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetny, jesienny przepis na drożdżówkę!

    OdpowiedzUsuń
  14. Widzę że dynia u ciebie króluje. Drożdżówka pysznie się prezentuje.:-)

    OdpowiedzUsuń
  15. skoro pachnie cynamonem to zdecydowanie muszę się skusić :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. I zdrobiłam! Choć mi taka cudna nie wyszła ale i tak była bardzo smaczna :)! Dziękuję za przepis Łucjo i pozdrawiam :)!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU