"Blogerzy słodzą kaszę" - akcja kulinarna, która przez cały tydzień odbywa się na Facebooku i blogu Ziołowy zakątek. Zajrzyjcie tam, zainspirujcie się i przygotujcie kaszę na słodko :)
Mój udział w akcji to lekki deser na zimno. Wiśniowo-kokosowy z bezami i kandyzowanymi wiśniami, choć w sezonie wolałabym zastąpić je świeżymi owocami. Deser jest prosty i bardzo smaczny, przygotowując go bazowałam na przepisie Doroty z Moich Wypieków.
Zapraszam ;)
Składniki na spód:
forma o średnicy 18 cm.
- 100 g kakaowych herbatników
- 35 g miękkiego masła
- 2 łyżki wiórków kokosowych
Tortownicę wyłożyć folią aluminiową. Ciastka rozdrobnić blenderem, wymieszać z masłem i wiórkami kokosowymi. Wyłożyć na spód formy, wyrównać.
Składniki na masę:
- 1/2 szklanki kaszy jaglanej
- szklanka wrzącej wody
- szczypta soli
- 300 g śmietanki kokosowej (jedna schłodzona puszka mleczka kokosowego)
- 200 g gęstego jogurtu naturalnego
- 4 łyżki cukru
- łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 25 g żelatyny rozpuszczonej w 100 ml gorącej wody
- 1/2 kg mrożonych lub świeżych wiśni
Kaszę bardzo długo płukać w gorącej wodzie. Zalać wrzątkiem, dodać sól i gotować na małym ogniu przez 15 minut, do momentu aż kasza wchłonie wodę. Odstawić do przestudzenia.
Puszkę mleczka kokosowego, schłodzonego przez 24 godziny w lodówce, otworzyć i zlać wodę, pozostawiając jedynie gęstą śmietankę.
Wiśnie podgrzać w rondelku na małym ogniu, dodać 2 łyżki cukru. Gdy się zagotują, a cukier rozpuści, zestawić z ognia, zmiksować i przetrzeć przez sito (uzyskałam 1,5 szklanki soku).
Kaszę zmiksować na gładką masę. Dodałam sok z wiśni, by łatwiej się miksowało.
W misie miksera umieścić zmiksowaną kaszę z sokiem, pozostały cukier, ekstrakt waniliowy, jogurt i śmietankę kokosową. Całość zmiksować na gładką masę. Na tym etapie, jeśli chcemy możemy jeszcze masę dosłodzić. Dodać rozpuszczoną i ostudzoną żelatynę, zmiksować. Gotową masę wylać na ciasteczkowy spód. Schłodzić w lodówce przez 12 godzin.
Składniki na bezy:
- 2 białka
- szczypta soli
- 125 g drobnego cukru
- 1/2 płaskiej łyżki mąki ziemniaczanej
Opcjonalnie: kandyzowane wiśnie
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywną pianę. Dodawać powoli,
łyżka po łyżce cukier. Po każdej łyżce miksować jakiś czas, tak by
cukier całkowicie się rozpuścił. Na końcu dodać mąkę i jeszcze chwilę
miksować. Gdy weźmiemy pianę między palce i nie wyczujemy cukru, to
znaczy że jest dokładnie ubita.
Pianę przełożyć do rękawa cukierniczego, lub woreczka, odciąć końcówkę i
wyciskać bezy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 140 stopni przez 60 minut.
Studzić w uchylonym piekarniku. Powinny wyjść chrupiące w środku.
Można też kupić gotowe bezy.
Schłodzony deser udekorować bezami i kandyzowanymi wiśniami. Odczekać chwilę, aż deser się ogrzeje i bezy przykleją do masy.
Smacznego : )
Ale dostojnie wygląda;))
OdpowiedzUsuńJaki piękny kolor!!
OdpowiedzUsuńPiękny kolor i dekoracja fantastyczna:)
OdpowiedzUsuńniesamowite, że z kaszy można wyczarować takie cudo! :)
OdpowiedzUsuńBardzo elegancki deser:-) Wygląda cudnie!:-)
OdpowiedzUsuńmniam! wygląda NIESAMOWICIE!
OdpowiedzUsuńWygląda imponująco!
OdpowiedzUsuńZ kaszy? :) Wow! Wyczarowałaś niezłe cudo :)
OdpowiedzUsuńwow... zachwyca! :)
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńZ kaszy jaglanej? Nie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńAleż ma kolor! Wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńŁucjo- piękny ,kolorowy deser :) wygląda wspaniale
OdpowiedzUsuńKolorek jest piękny, myślałam że to barwniki a to wisienki mrożone. Z kasza chętnie bym zjadła gdybym mogła. Wygląda kusząco i pysznie
OdpowiedzUsuńŁucjo piękne zdjęcia a sam deser zapiera dech w piersi od patrzenia:-)
OdpowiedzUsuńzapisuje przepis
OdpowiedzUsuńzdjęcie jest śliczne, a jeżeli smakuję tak jak wygląda to torcik musi być obłędny:)
OdpowiedzUsuńświetnie wygląda, nie mogłabym mu się oprzeć :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł, boskie kolory! :)
OdpowiedzUsuńWygląda pięknie, ma takie intensywne kolory, ale masz rację, ze świeżymi owocami będzie bajecznie smaczny :)
OdpowiedzUsuńciekawe wykorzystanie kaszy:) fajny kolor!:)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie! ; )
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na dodatek kaszy!
Cudowny, wygląda przepięknie!
OdpowiedzUsuńBardzo pomysłowo ! Innowacyjnie! Lubię jagły, szkoda,że nie wiedziałam o akcji, może bym tez coś wymyśliła.
OdpowiedzUsuńŚwietny deser. Muszę też sobie taki zrobić, koniecznie :-)
OdpowiedzUsuńCudny pomysł! WYgląda bosko!
OdpowiedzUsuńWow wygląda oszałamiająco! Ten kolor!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
pięknie wygląda!
OdpowiedzUsuńCudny kolor!
OdpowiedzUsuńDeser pyszny na pewno.
Robiłam kaszę jaglaną z rabarbarem tuż przed tą Fb'ookową akcją.
Zachwycający.... po prostu slinka cieknie :)!
OdpowiedzUsuńPrzecudny! fantastycznie się prezentuje! :-)
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie, ciekawa jestem smaku!
OdpowiedzUsuńWspaniały ,bardzo , bardzo!!!.
OdpowiedzUsuńZauroczyłaś mnie tym ciastem:)
OdpowiedzUsuńTa kasza jaglana jest bardzo intrygująca:) nie mam wyjścia - muszę wypróbować ten przepis! :)
OdpowiedzUsuń