Niezwykłe danie kuchni indyjskiej które urzekło mnie swoim kolorem i smakiem na warsztatach u Michała Szabata. Mając potrzebne przyprawy bez trudu przygotowuję je w domu podając z purisami. Danie jest lekkie, pożywne i aromatyczne. Zapraszam :)
Składniki:
- łyżeczka kminu, całego
- łyżeczka czarnej gorczycy
- łyżeczka adżwanu
- cebula
- łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
- łyżeczka kopru włoskiego
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 6 liści curry
- szczypta asafetidy
- łyżeczka lakshmi masala
- 1/2 cukinii
- 1/4 brokuła
- 1/4 kalafiora
- 1/4 papryki czerwonej
- marchewka
- 200 ml mleka kokosowego
- 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki lub kolendry
- łyżeczka soku z cytryny lub limonki
- 3-5 łyżeczek masła klarowanego lub oliwy z oliwek
- sól
- woda do podlewania
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę.
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić kmin, czarną gorczycę i adżwan, gdy zaczną strzelać dodać cebulkę i lekko podsmażać, aż się zeszkli. Dodać marchew, podlać odrobiną wody. Gdy zacznie się gotować wrzucić liście curry, imbir, koper włoski, kurkumę i szczyptę asafetidy. Po dwóch minutach dodać pozostałe warzywa, podlać lekko wodą, tak by tylko mogły się w niej zagotować, około 3 minuty. Wlać mleko kokosowe i gotować na średnim ogniu aż płyn odparuje i uzyskamy gęsty sos. Dodać lakshmi masalę i doprawić solą do smaku. Zdjąć z ognia, obsypać natką lub kolendrą, skropić sokiem z cytryny.
Smacznego :)
Uwielbiam indyjska kuchnie! Wpraszam sie do Ciebie na to pyszne curry ;)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Świetny przepis na curry :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smacznie:)
OdpowiedzUsuńPrzydałoby mi się na dzisiejszy obiad;))
OdpowiedzUsuńHmmm... może powinnyśmy skoczyć do Indii? ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie mieszanki! Bomba smaku i aromatów :)
OdpowiedzUsuńsuper smacznie wygląda, chętnie poczęstowałabym się choć odrobiną :)
OdpowiedzUsuńMiałam wczoraj Cię zapytać,czy jest szansa na przepis na to danie-pysznie wygląda:)
OdpowiedzUsuńTyle tutaj orientalnych przypraw, że aż czuję aromat tego curry. Bardzo bym spróbowała; ))
OdpowiedzUsuńzachwycająca jest ta lista przypraw - smaku nawet nie mogę się domyślać ale chętnie bym kiedyś spróbowała takiego dania - muszę tylko skompletować przyprawy
OdpowiedzUsuńmoje ukochane curry!:) ciekawe wydanie :)
OdpowiedzUsuńCudne przyprawy adżwan, kmin ale to musi być pyszne. Faktycznie pachnie Indiami i przenosi nas w tamte klimaty twoje curry
OdpowiedzUsuńUwielbiam curry! ;-)
OdpowiedzUsuńhttp://monika-jb.blogspot.com/
Brzmi świetnie! Wygląda jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńTo było po prostu przepyszne :) Lekkie choć wyraziste w smaku! Lubię to !
OdpowiedzUsuńT.C. :*