expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 8 maja 2014

Curry kokosowe z warzywami

Niezwykłe danie kuchni indyjskiej które urzekło mnie swoim kolorem i smakiem na warsztatach u Michała Szabata. Mając potrzebne przyprawy bez trudu przygotowuję je w domu podając z purisami. Danie jest lekkie, pożywne i aromatyczne. Zapraszam :)

Składniki:
  • łyżeczka kminu, całego
  • łyżeczka czarnej gorczycy
  • łyżeczka adżwanu
  • cebula
  • łyżeczka drobno pokrojonego imbiru
  • łyżeczka kopru włoskiego
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 6 liści curry
  • szczypta asafetidy
  • łyżeczka lakshmi masala
  • 1/2 cukinii
  • 1/4 brokuła
  • 1/4 kalafiora
  • 1/4 papryki czerwonej
  • marchewka
  • 200 ml mleka kokosowego
  • 1/2 pęczka posiekanej natki pietruszki lub kolendry 
  • łyżeczka soku z cytryny lub limonki
  • 3-5 łyżeczek masła klarowanego lub oliwy z oliwek
  • sól
  • woda do podlewania
Wszystkie warzywa pokroić w kostkę. 
Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić kmin, czarną gorczycę i adżwan, gdy zaczną strzelać dodać cebulkę i lekko podsmażać, aż się zeszkli. Dodać marchew, podlać odrobiną wody. Gdy zacznie się gotować wrzucić liście curry, imbir, koper włoski, kurkumę i szczyptę asafetidy. Po dwóch minutach dodać pozostałe warzywa, podlać lekko wodą, tak by tylko mogły się w niej zagotować, około 3 minuty. Wlać mleko kokosowe i gotować na średnim ogniu aż płyn odparuje i uzyskamy gęsty sos. Dodać lakshmi masalę i doprawić solą do smaku. Zdjąć z ognia, obsypać natką lub kolendrą, skropić sokiem z cytryny.
Smacznego :)


15 komentarzy:

  1. Uwielbiam indyjska kuchnie! Wpraszam sie do Ciebie na to pyszne curry ;)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny przepis na curry :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przydałoby mi się na dzisiejszy obiad;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Hmmm... może powinnyśmy skoczyć do Indii? ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam takie mieszanki! Bomba smaku i aromatów :)

    OdpowiedzUsuń
  6. super smacznie wygląda, chętnie poczęstowałabym się choć odrobiną :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Miałam wczoraj Cię zapytać,czy jest szansa na przepis na to danie-pysznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Tyle tutaj orientalnych przypraw, że aż czuję aromat tego curry. Bardzo bym spróbowała; ))

    OdpowiedzUsuń
  9. zachwycająca jest ta lista przypraw - smaku nawet nie mogę się domyślać ale chętnie bym kiedyś spróbowała takiego dania - muszę tylko skompletować przyprawy

    OdpowiedzUsuń
  10. moje ukochane curry!:) ciekawe wydanie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Cudne przyprawy adżwan, kmin ale to musi być pyszne. Faktycznie pachnie Indiami i przenosi nas w tamte klimaty twoje curry

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam curry! ;-)

    http://monika-jb.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Brzmi świetnie! Wygląda jeszcze lepiej :)

    OdpowiedzUsuń
  14. To było po prostu przepyszne :) Lekkie choć wyraziste w smaku! Lubię to !
    T.C. :*

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU