Lekkie i puszyste ciasto do kawy :) Kakaowe blaty przełożone kremem kawowym, których dopełnieniem jest gruba warstwa kremu waniliowego i biszkoptów maczanych w kawie. Ciasto nie jest za słodkie, za to mocno waniliowe z lekką kawową nutą. Pięknie wygląda i doskonale sprawdzi się przy wielkich uroczystościach, ale przede wszystkim - jako słodki dodatek do popołudniowej kawy z najbliższymi :) Zapraszam!
Składniki na kakaowe blaty:
forma 20x20 cm
- 4 jajka
- łyżeczka esencji waniliowej
- 165 g drobnego cukru
- 30 g kakao
- 70 g mąki pszennej
- 100 g oleju rzepakowego
- łyżeczka kawy rozpuszczalnej, u mnie Jacobs Crema Gold
Dno formy wyścielić papierem do pieczenia.
Jajka, esencję waniliową i cukier ubić na na gęstą jasną masę. Do masy przesiać mąkę, kawę i kakao, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Stale ubijając cienkim strumieniem wlać olej. Ubijać do połączenia się składników. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ok 25-30 minut, do momentu aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy. Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika, chwilę przestudzić i wyciągnąć z formy, wystudzić na kratce.
Składniki na masę kawową:
- 250 g serka mascarpone
- 250 ml wody
- łyżka cukru
- 1-2 łyżki cukru pudru
- kopiasta łyżka kawy rozpuszczalnej, u mnie Jacobs Crema Gold
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilość gorącej wody
Wodę zagotować, dodać po kopiastej łyżce cukru i kawy. Wymieszać, dodać rozpuszczoną żelatynę. Mieszać do połączenia się składników. Odstawić do wystudzenia i wstawić do lodówki na kilka godzin, aż powstanie galaretka kawowa.
Serek lekko ubić, dodać drobno pokrojoną galaretkę kawową i miksować do połączenia składników, masa nie musi być całkowicie gładka. W razie potrzeby można dodać łyżkę lub dwie cukru pudru.
Ostudzony biszkopt kakaowy wyrównać, ścinając ewentualną górkę. Delikatnie usunąć spieczoną warstwę. Przekroić, tworząc dwa blaty, które lekko nasączyć wodą z cukrem waniliowym. Przełożyć kremem kawowym i odstawić do lodówki.
Przygotować krem waniliowy. By przygotowanie kremu przebiegało bez problemu ważne jest dobre rozplanowanie pracy. Kawę i żelatynę przygotujmy sobie na tyle wcześniej by w momencie ucierania były zimne i gotowe do użycia.
Składniki na krem:
- 120 g miękkiego masła
- 1/2 szkl. cukru
- 2 szklanki mleka w proszku, użyłam odtłuszczonego
- 400 g waniliowego serka homogenizowanego, w temperaturze pokojowej
- 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudzone
Dodatkowo:
- paczka okrągłych biszkoptów, im mniejsze tym lepsze
- niepełna szklanka wody
- kopiasta łyżka kawy rozpuszczalnej
- łyżka cukru
Wodę zagotować i zalać kawę, dodać cukier i wymieszać. Całkowicie wystudzić.
Miękkie masło ucierać kilka minut z cukrem na jasną puszystą masę. Stale ucierając dodawać łyżka po łyżce serek waniliowy. Następnie mleko w proszku. Gdy masa będzie już dokładnie wymieszana, dodać rozpuszczoną żelatynę. Połączyć.
Na schłodzony biszkopt wylać 1/3 masy waniliowej, na niej układać jedno przy drugim nasączone w kawie biszkopty (biszkopty zanurzać pojedynczo, przez kilka sekund, tak by się nie rozpadały a jedynie lekko nasiąknęły kawą). Na biszkopty wyłożyć drugą część masy, następnie kolejną warstwę biszkoptów i pozostałą masę. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem oprószyć kawą.
Smacznego :)
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńDoskonałe!pysznie wygląda-zapisuję:)
OdpowiedzUsuńświetny przepis!! porywam do wypróbowania w najbliższym czasie:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam cieplutko:)
Ale zajebiste ciacho, nie mam z Tobą szans! Zjadłabym je sobie na wspólnej z Tobą kawce :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho, pięknie się prezentuje :)
OdpowiedzUsuńpycha ! :)
OdpowiedzUsuńMniam, prawdziwy rarytas :)
OdpowiedzUsuńmmmm pycha! :)
OdpowiedzUsuńJakie wypasione to ciasto, rewelacja :)
OdpowiedzUsuńKocham takie kawowe pyszności :) !
OdpowiedzUsuńIdealna kostka ^^
OdpowiedzUsuńO mamo, ale wygląda pięknie!!
OdpowiedzUsuńkawy nie lubię ale ciasta kawowe mogłabym pochłaniać ogromnymi porcjami! :D
OdpowiedzUsuńAle to ciasto ma piękne warstwy! :)
OdpowiedzUsuńCudoo ,otwieraj cukiernię ,proszę!!!
OdpowiedzUsuńPrzepiękny kawałek marzenia. Pychota. :)
OdpowiedzUsuńUrzeka ten wzorek na wierzchu. Rewelacja :-)
OdpowiedzUsuńmoje smaki, lubię kawy z nutą kawową :)
OdpowiedzUsuńTak, tak! Poproszę kawałek :)
OdpowiedzUsuńooo... mamo! Mniam.. tyle warstw, tyle pyszności <3 <3
OdpowiedzUsuńAle ono pięknie wygląda :)
UsuńAle cudeńko:))
OdpowiedzUsuńmoje smaki - wygląda oszałamiająco
OdpowiedzUsuńPrzecudowne!!
OdpowiedzUsuńŁucjo Twoje ciasto wygląda jak z bajki :) coś pięknego! cieszy nasze oczy i podniebienia jego zjadaczy :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i dodaję się do podglądaczy :)
Cieszę się i zapraszam !
Usuńciacho pycha ! i na dodatek bardzo estetyczne
OdpowiedzUsuńPyszne ciacho, trochę pracochłonne ale jak ma być pyszne i piękne to musi :-) wzorek ekstra
OdpowiedzUsuńWygląda zjawiskowo :)
OdpowiedzUsuńAle cudne!!!
OdpowiedzUsuńa czy ktoś je już zrobił?
OdpowiedzUsuń