expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 3 maja 2014

Coffee Cake



Lekkie i puszyste ciasto do kawy :) Kakaowe blaty przełożone kremem kawowym, których dopełnieniem jest gruba warstwa kremu waniliowego i biszkoptów maczanych w kawie. Ciasto nie jest za słodkie, za to mocno waniliowe z lekką kawową nutą. Pięknie wygląda i doskonale sprawdzi się przy wielkich uroczystościach, ale przede wszystkim - jako słodki dodatek do popołudniowej kawy z najbliższymi :) Zapraszam!

Składniki na kakaowe blaty:
forma 20x20 cm
  • 4 jajka
  • łyżeczka esencji waniliowej
  • 165 g drobnego cukru
  • 30 g kakao
  • 70 g mąki pszennej
  • 100 g oleju rzepakowego
  • łyżeczka kawy rozpuszczalnej,  u mnie Jacobs Crema Gold 
Dodatkowo: 1/2 szklanki przegotowanej wody + kopiasta łyżka domowego cukru waniliowego - do nasączenia blatów


Dno formy wyścielić papierem do pieczenia. 
Jajka, esencję waniliową i cukier ubić na na gęstą jasną masę. Do masy przesiać mąkę, kawę i kakao, wymieszać mikserem na najniższych obrotach. Stale ubijając cienkim strumieniem wlać olej. Ubijać do połączenia się składników. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni ok 25-30 minut, do momentu aż patyczek wbity w środek ciasta będzie suchy.  Gotowe ciasto wyciągnąć z piekarnika, chwilę przestudzić i wyciągnąć z formy, wystudzić na kratce. 

Składniki na masę kawową:
  • 250 g serka mascarpone
  • 250 ml wody
  • łyżka cukru
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • kopiasta łyżka kawy rozpuszczalnej, u mnie Jacobs Crema Gold
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczonej w niewielkiej ilość gorącej wody
Wodę zagotować, dodać po kopiastej łyżce cukru i kawy. Wymieszać, dodać rozpuszczoną żelatynę. Mieszać do połączenia się składników. Odstawić do wystudzenia i wstawić do lodówki na kilka godzin, aż powstanie galaretka kawowa. 
Serek lekko ubić, dodać drobno pokrojoną galaretkę kawową i miksować do połączenia składników, masa nie musi być całkowicie gładka. W razie potrzeby można dodać łyżkę lub dwie cukru pudru. 

Ostudzony biszkopt kakaowy wyrównać, ścinając ewentualną górkę. Delikatnie usunąć spieczoną warstwę. Przekroić, tworząc dwa blaty, które lekko nasączyć wodą z cukrem waniliowym. Przełożyć kremem kawowym i odstawić do lodówki. 


Przygotować krem waniliowy. By przygotowanie kremu przebiegało bez problemu ważne jest dobre rozplanowanie pracy. Kawę i żelatynę przygotujmy sobie na tyle wcześniej by w momencie ucierania były zimne i gotowe do użycia.


Składniki na krem:
  • 120 g miękkiego masła
  • 1/2 szkl. cukru
  • 2 szklanki mleka w proszku, użyłam odtłuszczonego
  • 400 g waniliowego serka homogenizowanego, w temperaturze pokojowej
  • 2 łyżeczki żelatyny rozpuszczone w niewielkiej ilości gorącej wody, wystudzone
 Dodatkowo: 
  • paczka okrągłych biszkoptów, im mniejsze tym lepsze
  • niepełna szklanka wody
  • kopiasta łyżka kawy rozpuszczalnej
  • łyżka cukru
Wodę zagotować i zalać kawę, dodać cukier i wymieszać. Całkowicie wystudzić.  

Miękkie masło ucierać kilka minut z cukrem na jasną puszystą masę. Stale ucierając dodawać łyżka po łyżce serek waniliowy. Następnie mleko w proszku. Gdy masa będzie już dokładnie wymieszana, dodać rozpuszczoną żelatynę. Połączyć. 

Na schłodzony biszkopt wylać 1/3 masy waniliowej, na niej układać jedno przy drugim nasączone w kawie biszkopty (biszkopty zanurzać pojedynczo, przez kilka sekund, tak by się nie rozpadały a jedynie lekko nasiąknęły kawą). Na biszkopty wyłożyć drugą część masy, następnie kolejną warstwę biszkoptów i pozostałą masę. Ciasto schłodzić przez noc w lodówce. Przed podaniem oprószyć kawą. 
Smacznego :)


Przepis na chwilę kawowej przyjemności

31 komentarzy:

  1. Doskonałe!pysznie wygląda-zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  2. świetny przepis!! porywam do wypróbowania w najbliższym czasie:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale zajebiste ciacho, nie mam z Tobą szans! Zjadłabym je sobie na wspólnej z Tobą kawce :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciacho, pięknie się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakie wypasione to ciasto, rewelacja :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham takie kawowe pyszności :) !

    OdpowiedzUsuń
  7. O mamo, ale wygląda pięknie!!

    OdpowiedzUsuń
  8. kawy nie lubię ale ciasta kawowe mogłabym pochłaniać ogromnymi porcjami! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale to ciasto ma piękne warstwy! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Cudoo ,otwieraj cukiernię ,proszę!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękny kawałek marzenia. Pychota. :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Urzeka ten wzorek na wierzchu. Rewelacja :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. moje smaki, lubię kawy z nutą kawową :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Tak, tak! Poproszę kawałek :)

    OdpowiedzUsuń
  15. ooo... mamo! Mniam.. tyle warstw, tyle pyszności <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  16. moje smaki - wygląda oszałamiająco

    OdpowiedzUsuń
  17. Łucjo Twoje ciasto wygląda jak z bajki :) coś pięknego! cieszy nasze oczy i podniebienia jego zjadaczy :)
    Pozdrawiam i dodaję się do podglądaczy :)

    OdpowiedzUsuń
  18. ciacho pycha ! i na dodatek bardzo estetyczne

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszne ciacho, trochę pracochłonne ale jak ma być pyszne i piękne to musi :-) wzorek ekstra

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU