expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 29 maja 2014

Waniliowe misie z kremem orzechowo-czekoladowym

Słodkie misiaczki, delikatnie waniliowe, nadziane nutellą, lub budyniem. Moje dzieci je uwielbiają i zjadają niemal natychmiast po upieczeniu. Czasami nawet nie zdążę ich nadziać. Miśki można zapakować na spacer lub piknik, gdzie dzieciaki chętnie zjedzą coś słodkiego, zwłaszcza jeśli pomagały przy pieczeniu. Zapraszam :) 


Składniki:
z podanych składników wychodzi 6 miśków - długość foremki 11 cm
lub 4 miśki i dwa króliki - długość foremki, ok. 22 cm
  • 130 g masła
  • pół szklanki drobnego cukru do wypieków
  • 2 jajka
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • łyżka ekstraktu z wanilii
  • 2 łyżki mleka
Dodatkowo: 
  • łyżeczka kakao
  • nutella do nadziewania
  • jednorazowy worek cukierniczy, tylka - mała, okrągła, cienko zakończona

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Masło z cukrem utrzeć na jasną puszystą masę. Stale ubijając dodawać kolejno jajka, po każdym dokładnie zmiksować, by jajko połączyło się z masą. Wlać ekstrakt waniliowy, utrzeć. Dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i mleko, delikatnie wymieszać na najniższych obrotach miksera.
Z przygotowanej masy odłożyć 3 łyżki, dodać do niej kakao, wymieszać.
Foremki dokładnie wysmarować masłem, oprószyć mąką. Masę kakaową nałożyć do rękawa cukierniczego (można użyć worka do mrożenia owoców) odciąć końcówkę i wycisnąć oczka, noski, łapki i brzuszki. Następnie do rękawa przełożyć masę waniliową i wycisnąć do foremek, do połowy ich wysokości. 
Piec w temperaturze 190ºC przez około 15 minut, do czasu aż ciasto się zrumieni. Przed wyciągnięciem sprawdzić patyczkiem. Wystudzić na kratce. 
Przestudzone misie i króliki obrócić, przy pomocy worka cukierniczego z tylką nadziać każdego z nich w dwóch miejscach kremem.
Smacznego :)
 
 
Źródło: Moje Wypieki

18 komentarzy:

  1. Dla dzieci świetna sprawa,a i dorosły nie pogardzi:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Urocze misiaki idealne dla dzieci :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dzieci były zachwycone na pewno. Cudne misie i zajączki. Pewnie radości przy ich robieniu było dużo. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wszystkie dzieciaki byłby zachwycone takim wypiekiem: ))

    OdpowiedzUsuń
  5. To doskonała alternatywa dla kupnych miśków. Zdrowe i smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Świetne, wyglądają fajnie i na pewno są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne misiaczki, pysznie nadziane :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super te misi, przypominają mi się Petitki Lubisie.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przeurocze :)) dla dzieciaków niewątpliwie frajda....
    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. cudne ciacha- dzieci miały ogromną frajdę - sama z apetytem schrupała bym kjujika:)
    pozdrawiam cieplutko:)

    OdpowiedzUsuń
  11. genialne!:) wyglądają tak uroczo, że dzieciaki nie przejdą obojętnie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. wyglądają niesamowicie uroczo!

    OdpowiedzUsuń
  13. Świetne, ja też często robię mojej córci misie, ale mam inny przepis niż Twój, właśnie dziś piekłyśmy na Dzień Dziecka, więc pewnie niedługo opiszę je u siebie :-) pozdrawiam :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. mój synek uwielbia takie miśki:))) Dawno już ich nie robiłam:(

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU