expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 21 maja 2014

Drożdżówka z rabarbarem i truskawkami, na oleju rzepakowym

Drożdżówka z owocami sezonowymi, truskawkami i rabarbarem. Ciasto wyrabiane jest z olejem rzepakowym, dzięki temu jest lekkie i puszyste, a zagniatanie nie sprawia żadnej trudności. 
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest podstawowym składnikiem naszej codziennej diety. 
Zapraszam :) 


Składniki:
blaszka o wymiarach 20x36 cm
  • 50 g świeżych drożdży
  • szklanka mleka
  • 6-8 łyżek cukru
  • 3 szklanki mąki
  • szczypta soli
  • 2 jajka
  • 125 g oleju rzepakowego
  • 400 g obranego rabarbaru
  • 300 g umytych i oczyszczonych truskawek
  • łyżka kaszy manny
  • cukier puder do oprószenia ciasta
Drożdże rozkruszyć, umieścić w dużej misce, dodać mleko, cukier i 2 łyżki mąki. Składniki połączyć, miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i ostawić na 15-30 minut, by drożdże ruszyły. 
Następnie dodać mąkę, jajka i szczyptę soli. Zagniatając dodawać stopniowo olej rzepakowy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste, a olej całkowicie się wchłonie. Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi objętość. 
Truskawki  pokroić na połówki, rabarbar w cienie plastry. Owoce wymieszać z kaszą manną.
Wyrośnięte ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Odstawić na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić ciasto i piec ok. 60 minut - do suchego patyczka.
Ciasto przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)


25 komentarzy:

  1. Wspaniala drozdzowka! Az slinka leci na sam widok :) Ale mam ochote na truskawki... :)

    Pozdrowienia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Ooooo, jak ja lubię takie drożdżówki... mistrzostwo!

    OdpowiedzUsuń
  3. Zdjęcia cudnej urody, wow:-)!

    OdpowiedzUsuń
  4. O rety jak ona kusi!!!!! Na pewno zrobię gdy dojrzeją moje truskawki:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdjęcia cudnej urody, wow:-)!

    OdpowiedzUsuń
  6. ale mi narobiłaś ochoty na drożdżowe! :) a chodzi za mną takie połączenie :))

    OdpowiedzUsuń
  7. Idealna - tradycyjnie, skubnęłabym Ci jej kawałek ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wspaniała drożdżówka, postaram się zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takie proste ciasta są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Będę musiała zrobić takie drożdżowe z owocami, takie ciasta są najlepsze; ))

    OdpowiedzUsuń
  11. ale bym zanurzyła w niej zębiska!

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo ładne, efektowne ciasto. W sezonie letnim bardzo często robię ciasta na oleju, w upalne dni dłużej zachowują świeżość i w ogóle są super. :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ależ cudowna jest! Chciałabym ją teraz mieć obok siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kawałek porywam, drożdżowe to ja uwielbiam do tego truskawy mniam. Na oleju fajna alternatywa

    OdpowiedzUsuń
  15. Nie wytrzymam! Chodzi za mną od rana normalnie . :) Pozdrowienia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Chyba będziesz musiała upiec :) Pozdrawiam!

      Usuń
    2. Wstawiłam do piekarnika :)

      Usuń
  16. Mniam ... mam ochotę polizać ekran :P Tak to jest... kusisz i kusisz!
    T.C.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU