Drożdżówka z owocami sezonowymi, truskawkami i rabarbarem. Ciasto wyrabiane jest z olejem rzepakowym, dzięki temu jest lekkie i puszyste, a zagniatanie nie sprawia żadnej trudności.
Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego jest podstawowym składnikiem naszej codziennej diety.
Zapraszam :)
Składniki:
blaszka o wymiarach 20x36 cm
- 50 g świeżych drożdży
- szklanka mleka
- 6-8 łyżek cukru
- 3 szklanki mąki
- szczypta soli
- 2 jajka
- 125 g oleju rzepakowego
- 400 g obranego rabarbaru
- 300 g umytych i oczyszczonych truskawek
- łyżka kaszy manny
- cukier puder do oprószenia ciasta
Drożdże rozkruszyć, umieścić w dużej misce, dodać mleko, cukier i 2 łyżki mąki. Składniki połączyć, miskę przykryć szczelnie folią spożywczą i ostawić na 15-30 minut, by drożdże ruszyły.
Następnie dodać mąkę, jajka i szczyptę soli. Zagniatając dodawać stopniowo olej rzepakowy, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste, a olej całkowicie się wchłonie. Przykryć szczelnie folią spożywczą i odstawić na 1,5-2 godziny, aż ciasto podwoi objętość.
Truskawki pokroić na połówki, rabarbar w cienie plastry. Owoce wymieszać z kaszą manną.
Wyrośnięte ciasto wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć owoce. Odstawić na 15 minut. W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni, wstawić ciasto i piec ok. 60 minut - do suchego patyczka.
Ciasto przestudzić i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego :)
Wspaniałe ciasto!
OdpowiedzUsuńWspaniala drozdzowka! Az slinka leci na sam widok :) Ale mam ochote na truskawki... :)
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Ooooo, jak ja lubię takie drożdżówki... mistrzostwo!
OdpowiedzUsuńAle smakowite ciasto:)
OdpowiedzUsuńZdjęcia cudnej urody, wow:-)!
OdpowiedzUsuńdziękuję Marzenko :)
UsuńO rety jak ona kusi!!!!! Na pewno zrobię gdy dojrzeją moje truskawki:)
OdpowiedzUsuńZdjęcia cudnej urody, wow:-)!
OdpowiedzUsuńale mi narobiłaś ochoty na drożdżowe! :) a chodzi za mną takie połączenie :))
OdpowiedzUsuńIdealna - tradycyjnie, skubnęłabym Ci jej kawałek ;)
OdpowiedzUsuńWspaniała drożdżówka, postaram się zrobić :)
OdpowiedzUsuńTakie proste ciasta są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńBędę musiała zrobić takie drożdżowe z owocami, takie ciasta są najlepsze; ))
OdpowiedzUsuńpyszna porcja ciasta:)
OdpowiedzUsuńWspaniałość .
OdpowiedzUsuńale bym zanurzyła w niej zębiska!
OdpowiedzUsuńBardzo ładne, efektowne ciasto. W sezonie letnim bardzo często robię ciasta na oleju, w upalne dni dłużej zachowują świeżość i w ogóle są super. :)
OdpowiedzUsuńAleż cudowna jest! Chciałabym ją teraz mieć obok siebie :)
OdpowiedzUsuńKawałek porywam, drożdżowe to ja uwielbiam do tego truskawy mniam. Na oleju fajna alternatywa
OdpowiedzUsuńNie wytrzymam! Chodzi za mną od rana normalnie . :) Pozdrowienia
OdpowiedzUsuńChyba będziesz musiała upiec :) Pozdrawiam!
UsuńWstawiłam do piekarnika :)
UsuńWygląda obłędnie!!!
OdpowiedzUsuńwspaniałe to ciasto!!!
OdpowiedzUsuńMniam ... mam ochotę polizać ekran :P Tak to jest... kusisz i kusisz!
OdpowiedzUsuńT.C.