expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

środa, 17 lipca 2013

Kurczak w sezamie z groszkiem cukrowym

Smaczne danie, które zrobiłam pierwszy raz, ale na pewno nie ostatni :) Soczysty kurczak, podany z chrupiącym groszkiem, wszystko posypane prażonym sezamem. Groszek zebrałam na swoim ogródku :) Danie jest proste i smaczne, polecam :)

Składniki marynaty:
  • 1 białko
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżeczki oleju sezamowego
  • świeżo mielony pieprz
Składniki potrawki:
  • 1/2 kg piersi kurczaka
  • 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych - użyłam oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • 2-3 cm korzenia imbiru
  • 3 cebule dymki - użyłam 1 młodą cebulkę i pęczek szczypiorku
  • 180-200 g piczarek
  • 150 g strączków groszku cukrowego
  • 2 łyżki sherry półwytrawnego - pominęłam
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2-3 łyżki ziaren sezamu uprażonych na złoto na suchej patelni
Wszystkie składniki marynaty połączyć. 
Pierś kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w paski wielkości mniej więcej strączków groszku cukrowego. Zalać marynatą. Odstawić do lodówki na minimum 30 minut. Pieczarki obrać, pokroić. Imbir zetrzeć na tarce. Cebulę, czosnek i szczypior drobno posiekać. Groszek cukrowy umyć. 
Na patelni rozgrzać oliwę. Dodać czosnek, cebulę, szczypiorek i imbir. Smażyć ok. 1 minutę. Dodać kurczaka. Podsmażyć z obu stron, ok 5 minut. Dodać pieczarki i całe strączki groszku. Wlać 1 łyżkę sosu sojowego, sherry, mocno podgrzać, smażyć ok. 10 minut. Tak by piersi były usmażone, a warzywa pozostały jędrne.
Posypać sezamem i podawać od razu. Podałam z ryżem ugotowanym w bulionie. 
Smacznego :)

Źródło: Kuchnia




16 komentarzy:

  1. Swojski młodziutki groszek. Taki słodki, cudowny smak dzieciństwa:)I ten lekko imbirowy kurczak. Kupuję przepis.

    OdpowiedzUsuń
  2. powtórzę się - piękne zdjęcie Łucja! :) i na pewno smaczny kurczak :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dziękuję Agatko :* a kurczak smaczny :) bardzo!!

      Usuń
  3. Bardzo fajne jedzonko:)A ten groszek dzieciństwo mi przypomniał-taki słodziutki...

    OdpowiedzUsuń
  4. Zazdroszczę Ci własnego ogródka warzywnego. Uwielbiam groszek, zresztą całe danko pycha:-).

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwilbiam dania z groszkiem cukrowym :) Pyszny musi byc taki kurczak

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak pięknie podane, i jakie fajne smaki imbir,sezam, sos sojowy. Ale to musi być dobre ;-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pysznosci. Jakie piekne kolory...to zdjecie jest tak pieknie letnie... :) Lubie wyjadac mlody groszek z lupinek :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda świetnie:) ciekawe połączenie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. wow.. wygląda baaajecznie! Postarałaś się :) a ta kolorystyka! <3

    OdpowiedzUsuń
  10. Jeszcze nigdy nie jadłam groszku w takiej wersji. Chyba sporo mnie ominęło... :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. groszek jest teraz na czasie więc spróbuj :) nie będziesz żałować :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU