expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

sobota, 27 lipca 2013

Bezowa rolada z jagodami w lipcowej Weekendowej Cukierni

Rolady bezowe są już na blogu, mimo to nie mogłam odmówić sobie wykonania mojej ulubionej, z jagodami :) 
Jest to propozycja lipcowej Weekendowej Cukierni, której gospodarzy Małgosia z blogu Smaki Alzacji
Rolada jest lekka, delikatna i rozpływająca się w ustach.  Dzięki skórce cytrynowej mocno aromatyczna. Przełożona kremówką i jagodami. Doskonały deser na każdą okazję :) Latem nie może jej u nas zabraknąć :)

Składniki:
  • 6 białek
  • 250 g cukru
  • 1 łyżka octu
  • 1 łyżka otartej skórki z cytryny
  • cukier puder do oprószenia
 Dodatkowo dodałam 1 łyżkę mąki ziemniaczanej.

  Składniki na krem:
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1,5 łyżeczki startej skórki cytrynowej
  • 60 ml polewy cytrynowej (u mnie kilka kropel soku z cytryny)
  • 250 g jagód


Blachę o wymiarach 38x25 cm wyłożyć papierem do pieczenia i lekko go posmarować olejem. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni.
Białka ubić. Cukier wymieszać z mąką ziemniaczaną. Gdy piana będzie już sztywna dodawać łyżka po łyżce cukier, za każdym razem dokładnie miksując, tak by cukier całkowicie się rozpuścił. Na końcu dodać ocet i skórkę cytrynową, dokładnie wymieszać i wyłożyć masę białkową na papier do pieczenia. Piec 20 minut. Gdyby beza za bardzo się zrumieniła przykryć ją papierem. PO upieczeniu bezę wyjąć i studzić 10 minut, następnie wyłożyć ją na oprószoną cukrem pudrem ściereczkę, górą do dołu. Delikatnie zdjąć papier. 
Kremówkę ubić na sztywno, pod koniec dodając cukier puder, sok z cytryny i skórkę. 
Krem wyłożyć na bezę, pozostawiając z jednego krótszego boku odstęp na 3 cm, by przy zwijaniu rolady nadzienie nie wyciekło.
Na kremie ułożyć jagody. Zwinąć roladę od drugiego krótszego boku. Obłożyć ściereczką i schłodzić w lodówce przez 2 godziny. Następnie roladę pokroić i podawać.
Przechowywać w lodówce maksymalnie 2 dni. Ale myślę że zjecie ją szybciej :D 
Smacznego :) 

 

  

30 komentarzy:

  1. Wygląda fantastycznie!I tak pięknie podana:)

    OdpowiedzUsuń
  2. mmm, rolada 1sza klasa! Pięknie się prezentuje ten biały krem w towarzystwie borówek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. No, coś pieknego i coś pysznego! Dla mnie, taka bezowa rolada z owocami to słodka kwintesencja lata... :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pięknie Ci wyszła, w smaku zapewne rewelacyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pyszna rolada, sama bym zjadła kawałek. Cytrynowa do tego super :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. tak cytryna w niej to strzał w dziesiątkę :)

      Usuń
  6. Nigdy jeszcze bezowej nie robiłam. Czas spróbować, tym bardziej, że tak cudownie mnie do tego zachęciłaś:)

    OdpowiedzUsuń
  7. fantastyczna... piękna...

    OdpowiedzUsuń
  8. cudna:) diękuję,że upiekłaś!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. cała przyjemność po mojej stronie :)

      Usuń
  9. Nigdy rolady nie roniłam, a Twoja wygląda fantastycznie. Chyba się skuszę też zrobię:-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. skuś się a nie będziesz żałować :) ja jestem od niej uzależniona :)

      Usuń
  10. śliczna jest! Pięknie wygląda i kusi bardzo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. wygląda tak delikatnie... super propozycja z borówkami :)
    pysznie...

    OdpowiedzUsuń
  12. Musi być wspaniała, uwielbiam takie ciasta!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mistrzostwo świata...idealna rolada, chyba skuszę się na Twój przepis.

    OdpowiedzUsuń
  14. Rolada jest pyszna jak piękna :)
    Uwielbiam tak puszyste ciasta do tego jagody... mniam!!!
    Pozdrawiam T.C.

    OdpowiedzUsuń
  15. Muszę mieć zakaz na wchodzenie na Twojego bloga o tej porze, bo aż ślinka leci i w brzuszku burczy od takich smakołyków :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU