expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

niedziela, 23 lutego 2014

Mini pączki na serkach homogenizowanych

Pyszne pączki które przygotujemy w kilka minut. Nie wymagają zagniatania ciasta, wyrastania, ani wałkowania. Masę przygotujemy w kilka minut, tyle ile będzie nam się podgrzewał tłuszcz. Nie potrzebujemy do nich nawet miksera, dlatego mam nadzieję że przepis spodoba się wielu osobom. 
Są delikatne i puszyste, niemal rozpływają się w ustach. Najlepsze zaraz po upieczeniu, choć na drugi dzień nadal pozostają świeże. Ich podstawowym składnikiem jest serek homogenizowany, a obtaczane są w cukrze i cynamonie :) Zapraszam ! 

Składniki:
  • 400 g serka homogenizowanego, u mnie naturalny
  • 4 jajka
  • 280 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • duża szczypta soli
  • olej do smażenia 
Dodatkowo:  
  • 70 g drobnego cukru + 1 płaska łyżeczka cynamonu  - wymieszać
Serek homogenizowany wymieszać rózgą z jajkami. Dodać przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Całość wymieszać na gładką i jednolitą masę. Ciasto odstawić na 15 minut, w tym czasie rozgrzać w wysokim garnku olej. 
 
Łyżeczką namoczoną w oleju nabierać małe porcje ciasta, które wykładać na rozgrzany tłuszcz i piec z obu stron na jasny brązowy kolor. (w większości przypadków ciasto wrzucone na olej przybierało kształt kuleczki)
Usmażone pączki odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe obtaczać w posypce cynamonowej.
Smacznego :) 




18 komentarzy:

  1. te malutkie pączusie mnie tak nęcą juz od jakiegoś czasu... :]

    OdpowiedzUsuń
  2. Pysznie wyglądają!! a jeszcze ta posypka cynamonowa, mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybkie i smakowite - idealne! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. jesteś kusiciel, te pączki to dla mnie zbrodnia, bo je ubóstwiam!:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Chyba się pokuszę na takie w tłusty czwartek, malutkie a cieszą oko! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Zawsze chciałam je zrobić-zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  7. Śliczne, u mnie podobne będą w poniedziałek. Pyszne są, uwielbiają je wszyscy i nie wymagają takiego przygotowania jak te drożdżowe :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszne pączusie :) Robiłam je w zeszłym roku i bardzo nam smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Tak szybkie,że nawet ja się na nie skuszę:)))już się nie mogę doczekać:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo je lubię :) Są pyszne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Jeszcze na serku homogenizowanym nie robiłam.... na razie... ale zrobię, bo wspaniale wyglądają :)!

    OdpowiedzUsuń
  12. Znam ten przepis, pączusie są bardzo dobre :D

    OdpowiedzUsuń
  13. idealne! Takie na raz do buzi! :D I niby nic tak bardzo skomplikowanego, więc w tym roku może i ja się odważę usmażyć pączki na Tłusty Czwartek ;)

    www.sagneska.pl

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU