Pyszne pączki które przygotujemy w kilka minut. Nie wymagają zagniatania ciasta, wyrastania, ani wałkowania. Masę przygotujemy w kilka minut, tyle ile będzie nam się podgrzewał tłuszcz. Nie potrzebujemy do nich nawet miksera, dlatego mam nadzieję że przepis spodoba się wielu osobom. 
Są delikatne i puszyste, niemal rozpływają się w ustach. Najlepsze zaraz po upieczeniu, choć na drugi dzień nadal pozostają świeże. Ich podstawowym składnikiem jest serek homogenizowany, a obtaczane są w cukrze i cynamonie :) Zapraszam ! 
Składniki: 
- 400 g serka homogenizowanego, u mnie naturalny
 - 4 jajka
 - 280 g mąki
 - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
 - duża szczypta soli
 - olej do smażenia
 
Dodatkowo:  
- 70 g drobnego cukru + 1 płaska łyżeczka cynamonu - wymieszać
 
Serek homogenizowany wymieszać rózgą z jajkami. Dodać 
przesianą mąkę, wymieszaną z proszkiem do pieczenia i solą. Całość 
wymieszać na gładką i jednolitą masę. Ciasto odstawić na 15 
minut, w tym czasie rozgrzać w wysokim garnku olej. 
Łyżeczką namoczoną w oleju nabierać małe porcje ciasta, które 
wykładać na rozgrzany tłuszcz i piec z obu stron na jasny brązowy kolor. (w większości przypadków ciasto wrzucone na olej przybierało kształt kuleczki)
Usmażone pączki odsączyć z tłuszczu na papierowym ręczniku. Jeszcze ciepłe obtaczać w posypce cynamonowej.
Smacznego :)  
Źródło: W zaciszu mojej kuchni  
te malutkie pączusie mnie tak nęcą juz od jakiegoś czasu... :]
OdpowiedzUsuńSą pyszne, więc warto się skusić :)
Usuńświetne:)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają!! a jeszcze ta posypka cynamonowa, mniam:)
OdpowiedzUsuńSzybkie i smakowite - idealne! :)
OdpowiedzUsuńjesteś kusiciel, te pączki to dla mnie zbrodnia, bo je ubóstwiam!:)
OdpowiedzUsuńChyba się pokuszę na takie w tłusty czwartek, malutkie a cieszą oko! :)
OdpowiedzUsuńUrocze malutkie kuleczki :)
OdpowiedzUsuńZawsze chciałam je zrobić-zapisuję przepis!
OdpowiedzUsuńŚliczne, u mnie podobne będą w poniedziałek. Pyszne są, uwielbiają je wszyscy i nie wymagają takiego przygotowania jak te drożdżowe :)
OdpowiedzUsuńPyszne pączusie :) Robiłam je w zeszłym roku i bardzo nam smakowały :)
OdpowiedzUsuńTak szybkie,że nawet ja się na nie skuszę:)))już się nie mogę doczekać:)
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię :) Są pyszne!
OdpowiedzUsuńJeszcze na serku homogenizowanym nie robiłam.... na razie... ale zrobię, bo wspaniale wyglądają :)!
OdpowiedzUsuńZnam ten przepis, pączusie są bardzo dobre :D
OdpowiedzUsuńrobię podobne :-)
OdpowiedzUsuńidealne! Takie na raz do buzi! :D I niby nic tak bardzo skomplikowanego, więc w tym roku może i ja się odważę usmażyć pączki na Tłusty Czwartek ;)
OdpowiedzUsuńwww.sagneska.pl
Wypróbowane - pyszne! :)
OdpowiedzUsuń