expr:class='"loading" + data:blog.mobileClass'>

czwartek, 6 lutego 2014

Spaghetti aglio olio z krewetkami



Coś dla miłośników ostrych smaków! Makaron z oliwą, czosnkiem i chilli, którego smak wzbogaciły krewetki. Danie jest tak smaczne, a przy tym tak mało skomplikowane, że bardzo często gości na naszym stole. Wystarczy parę chwil, tyle tylko ile gotuje się makaron. Kilka prostych składników i gotowe! Zapraszam :)


Składniki na 2 porcje:
  • spaghetti 
  • papryczka chilli  
  • 5 ząbków czosnku
  • 150 g krewetek - u mnie mrożone
  • pęczek natki pietruszki
  • 100 ml oliwy z oliwek
  • kopiasta łyżeczka suszonych pomidorów – u mnie suszone pomidory z bazylią i czosnkiem Kamis
  • łyżeczka chilli w płatkach– u mnie Ognista mieszanka przypraw Kamis
  • twardy żółty ser
  •  sól, pieprz
Krewetki rozmrozić (najlepiej w lodówce). Przelać wodą i obrać. 
Natkę pietruszki posiekać, odłożyć kilka listków do dekoracji. 
Wstawić wodę na makaron. W międzyczasie obrać czosnek i pokroić w cienkie plasterki. Z papryczki usunąć pestki i drobno posiekać, wrzucić z czosnkiem na zimną oliwę, podgrzewać na wolnym ogniu przez kilka minut, uważając by nie przypalić czosnku. Zwiększyć ogień i wrzucić krewetki, oprószyć je suszonymi pomidorami i ognistą mieszanką. Podsmażyć z obu stron. 
Ugotowany al dente makaron odcedzić, zostawiając odrobinę wody w której się gotował. Posolić i popieprzyć, dokładnie wymieszać i wrzucić do krewetek. Dodać natkę wszystko wymieszać aż składniki się połączą. Wyłożyć na talerze, obsypać startym serem i udekorować natką pietruszki, podawać. 
Smacznego :) 


 

16 komentarzy:

  1. I chyba zacznie gościć na naszym stole...:-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! Już wiem, co będzie na sobotni obiadek. Prosto, szybko i niesamowicie smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. kolorowo u Ciebie na talerzu:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale kolorowo na talerzu, pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  5. Prosto a tak bardzo cieszy. taką kuchnię uwielbiam!
    jem oczami :D Mmmmm pychotka!

    OdpowiedzUsuń
  6. Omamomamo... Dużo bym dała za porcyjkę, ale mam alergię na krewetki :( a może mi przeszła? Muszę to sprawdzić ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. uwielbiam ten makaron! a krewetki mogłabym dodawać niemal wszędzie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Świetne danie, muszę koniecznie wypróbować, tylko jak tu przekonać domowników do krewetek? :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszny makaron moje smaki. Taki obiad mogę jeść codziennie. Krewetki bardzo lubimy :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Często wcinamy tą przepyszną pastę :) Jak dla mnie jest idealna w każdym wydaniu!
    T.C.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i pozostawiony komentarz :) Zapraszam ponownie!!
Anonimie proszę podpisz się :)

EUROPA NA WIDELCU